Skocz do zawartości

Muchołówka, Nasiona I Zgniły Torf

niedobrykrzysiu

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba wysiałem nasiona na torf który zgnił . Prosze o opinę co należy zrobić.Przesadzę ale najpierw napiszcie mi proszę:

Jak stratyfikować nasiona, dokładny opis?

Niżej moje fotki >>

post-3987-1212060312.jpg

Edytowane przez koma
Napisz jeszcze jeden taki wątek 3 razy ten sam z tymi samymi zdjęciami , który kroić trzeba na 4 no dalej...., zrobiłeś moje życie krótsze o 40 min, więc jestem Ci też dłużny skrócenie Twojego przy następnej okazji :-) A i popraw sobie ortografy...
Odnośnik do odpowiedzi

Stratyfikacja - wsadź do lodowki na 6-8 tygodni, uważaj na pleśń

Można same nasiona, ale jak już posiałeś to nie wygrzebiesz przecież nasion z torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Można same nasiona, ale jak już posiałeś to nie wygrzebiesz przecież nasion z torfu.

mam dobry wzrok ;)

PS: za pierwszym razem jak sadziłem nasiona to wsiałem do środka a nie na wierzch, i też wyszukałem :)

I jeszcze b. ważne pytanie: Czy taki zgniły torf mogę wysuszyc i później ponownie go użyć???

Czy mam wkładać całą roślinkę z doniczką do stratyfikacji czy tylko nasiona?

Edytowane przez koma
Odnośnik do odpowiedzi

Zgniły torf będzie juz zawsze zgniły, wywal.

Nie stratyfikowałem, bo wyczytałem że są już stratyfikowane (Bohemica Plants), powinienem i na jak długo?

Nigdy nie słyszałam by w BP stratyfikowali nasiona, jestes pewny, ze tak pisało? Spotkałam się tylko z zapewnieniem ze nasiona są świeże i nie wymagają stratyfikacji, ale to cos innego.

Odnośnik do odpowiedzi

///Mariusz Lesiuk napisał, a koma przeedytował dzieląc wątek na 4:

"Przeszadzanie nasion, hmmm. Nie wiem, jak chcesz to zrobić. Znajdziesz nasiona i przełożysz je na nowe podłoże?

Startyfikacja nasiona najlepiej wychodzi w warunkach zimowych. Wysypujesz nasiona na torf i wystawiasz na balkon. Na wiosnę Ci wzejdą. Obecnie to tylko pozostaje Ci lodówka, zamiast balkonu. Daj do lodówki na około 2 miesiące a potem na słońce. Jeśli coś Ci wykiełkuje to przez zimę będziesz musiał doświetlać."

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.