Skocz do zawartości

Torfowisko 2008 Josyn

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

moze niektorzy pamietaja zeszloroczne torfowisko. W tym roku zmienilem nieco wystroj, bo tamto bylo dosc ubogie. Dodalem rzeczy takie jak;

- oczko wodne

- skalniczek

- dolki z mchem w dzbanecznikami

- 'drewniane skalki'

- drzewo ozdobne zasuszone

dzisiaj juz bylo ciemno, wiec wyszly tylko 4 zdjecia z dobra ostroscia w miare, wiec je umieszczam.

roslin w ciagu miesiaca bedzie tam okolo 100, teraz jest z 30-50

zamierzam aby wszystko otaczal mech, jesli nie uda mi sie zalatwic torfowca to zwykly, ale jego trzeba kilka razy dziennie podlewac :)

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A co z tymi roślinkami w zimę??

Torfowisko piękne :D

Ładnie wyglądałaby pokruszona kora między roślinami

Edytowane przez cerberus
Odnośnik do odpowiedzi

dzieki :) takie slowa zawsze zachecaja do dalszej pracy.

iton - jest to forma drewnianej ramy, czesciowo wkopanej w ziemie, a nastepnie przykryte folia bez dziur. na to ida puste doniczki do gory dnem, a na to torf i potem robisz co chcesz :)

cerberus - czesc zostawiam, czesc wysadzam i na strych :)

co do kory - takie rzeczy zostawiam na sam koniec, gdy juz beda wszystkie rosliny w srodku, obecnie przyzwyczajam red sawtooth do 24h na dworze.

ale kory nie bedzie. powod - nasionka, ktore sa rozsypane po calym torfowisku by to uniemozliwilo wzejscie :)

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób przyzwyczajasz muchołówkę do 24h na dworze??

Chciałbym wystawić na dwór moje roślinki ale nie wiem czy 15*C w nocy to nie będzie za zimno

Odnośnik do odpowiedzi

haha u mnie jest nieraz 0 stopni w nocy i nic sie nie dzieje. 15 stopni w nocy to ja mam w pokoju ;p

wiec ja sie nie martwie noca, a dniem

na poczatku daje rosline w cien na dwor, i dwie godziny na bezposrednie slonce w przypadku mucholowki

drugi dzien 4 godziny na sloncu bezposrednim, 3 6 godzin i 6 dnia juz jest przyzwyczajona.

kapturnic nigdy nie przyzwyczajam tylko od razu daje, tylko ze ich nigdy nie trzymam w domu ;p

o noc sie nie boj, moj 0.5 cm giant przezywa :)

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie to wygląda ale też proszę jeszcze o fotkę całości. Sam mam w planach takie torfowisko - zbieram butelki od prawie 2 tygodni :]

Co do mchu to jest taka roślina "Karmnik ościsty" to nie jest mech tylko tak wygląda. Rozrasta sie dużo szybciej od mchu. Nie wiem tylko czy może rosnąć na ubogim i kwaśnym torfie...

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam 100% pewności czy to właśnie ta roślina ale u mnie rosnąc na torfie i podlewany destylką przeżył miesiąc. Myślę, że żył by krócej gdyby nie warstwa zwykłej gleby przy korzeniach, która dopiero z czasem się wypłukała. :)

Odnośnik do odpowiedzi

siema!

zjecie wszystkiego dam w piatek, do tego czasu powinna przyjsc przesylka z nepenti ( haha :) oraz druga z mucholowkami.

juz nie potrzebuje imitacji torfu, bo bede miec 10 litrow mchu torfowca :)

dzieki za rady

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

siema!

zgodnie z prosbami zrobilem zdjecie calosc, oraz kilku miejsc z bliska :)

calosc, trawe sieje naokolo i chetnie poslucham rad jak ta brzydka rame zamaskowac :) ( bo wnetrze piekne :)

post-1798-1213200578.jpg

3 mucholowki

post-1798-1213200543.jpg

post-1798-1213200564.jpg

filiformis ktory juz 2 rok tutaj, byl i zime - jest wieeelki

post-1798-1213200590.jpg

te wysokie to alata i oreophila

post-1798-1213200625.jpg

kwiat ladies in waiting

post-1798-1213200635.jpg

kilka mchow ktore sie trzymaja na torfie

post-1798-1213200647.jpg

Sarracenia Minor

post-1798-1213200658.jpg

kwiat S. Minor

post-1798-1213200669.jpg

post-1798-1213200683.jpg

D.M. Red-purple

post-1798-1213200705.jpg

moje ulubione zdjecie :)

post-1798-1213200716.jpg

Zapraszam do komentowania oraz powiedzcie mi czy te kwiaty juz mozna zapylic razem czy jeszcze nie? bo nie widze miejsca z pylkiem ;p

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.