Josyn Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 witam! moze niektorzy pamietaja zeszloroczne torfowisko. W tym roku zmienilem nieco wystroj, bo tamto bylo dosc ubogie. Dodalem rzeczy takie jak; - oczko wodne - skalniczek - dolki z mchem w dzbanecznikami - 'drewniane skalki' - drzewo ozdobne zasuszone dzisiaj juz bylo ciemno, wiec wyszly tylko 4 zdjecia z dobra ostroscia w miare, wiec je umieszczam. roslin w ciagu miesiaca bedzie tam okolo 100, teraz jest z 30-50 zamierzam aby wszystko otaczal mech, jesli nie uda mi sie zalatwic torfowca to zwykly, ale jego trzeba kilka razy dziennie podlewac pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 no super - jestem pod wrażeniem - też chcę takie mieć )) p.s. a jak to jest zrobione, w sensie jakiś zbiornik, terrarium...? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 (edytowane) A co z tymi roślinkami w zimę?? Torfowisko piękne Ładnie wyglądałaby pokruszona kora między roślinami Edytowane 31 Maja 2008 przez cerberus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 31 Maja 2008 Autor Share Napisano 31 Maja 2008 dzieki takie slowa zawsze zachecaja do dalszej pracy. iton - jest to forma drewnianej ramy, czesciowo wkopanej w ziemie, a nastepnie przykryte folia bez dziur. na to ida puste doniczki do gory dnem, a na to torf i potem robisz co chcesz cerberus - czesc zostawiam, czesc wysadzam i na strych co do kory - takie rzeczy zostawiam na sam koniec, gdy juz beda wszystkie rosliny w srodku, obecnie przyzwyczajam red sawtooth do 24h na dworze. ale kory nie bedzie. powod - nasionka, ktore sa rozsypane po calym torfowisku by to uniemozliwilo wzejscie pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 W jaki sposób przyzwyczajasz muchołówkę do 24h na dworze?? Chciałbym wystawić na dwór moje roślinki ale nie wiem czy 15*C w nocy to nie będzie za zimno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 31 Maja 2008 Autor Share Napisano 31 Maja 2008 haha u mnie jest nieraz 0 stopni w nocy i nic sie nie dzieje. 15 stopni w nocy to ja mam w pokoju ;p wiec ja sie nie martwie noca, a dniem na poczatku daje rosline w cien na dwor, i dwie godziny na bezposrednie slonce w przypadku mucholowki drugi dzien 4 godziny na sloncu bezposrednim, 3 6 godzin i 6 dnia juz jest przyzwyczajona. kapturnic nigdy nie przyzwyczajam tylko od razu daje, tylko ze ich nigdy nie trzymam w domu ;p o noc sie nie boj, moj 0.5 cm giant przezywa pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 fajnie to wygląda, tylko pozazdrościć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 daj jeszcze fotki całego torfowiska Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 a proszę gdzie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Spoko To od dzisiaj roślinki dostają eksmisję z parapetu i będą 24h na dworze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Bardo fajnie, mógłbyś strzelić jeszcze tylko fotke na całość? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Fajnie to wygląda ale też proszę jeszcze o fotkę całości. Sam mam w planach takie torfowisko - zbieram butelki od prawie 2 tygodni Co do mchu to jest taka roślina "Karmnik ościsty" to nie jest mech tylko tak wygląda. Rozrasta sie dużo szybciej od mchu. Nie wiem tylko czy może rosnąć na ubogim i kwaśnym torfie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Nie mam 100% pewności czy to właśnie ta roślina ale u mnie rosnąc na torfie i podlewany destylką przeżył miesiąc. Myślę, że żył by krócej gdyby nie warstwa zwykłej gleby przy korzeniach, która dopiero z czasem się wypłukała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 1 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2008 siema! zjecie wszystkiego dam w piatek, do tego czasu powinna przyjsc przesylka z nepenti ( haha oraz druga z mucholowkami. juz nie potrzebuje imitacji torfu, bo bede miec 10 litrow mchu torfowca dzieki za rady pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 11 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2008 siema! zgodnie z prosbami zrobilem zdjecie calosc, oraz kilku miejsc z bliska calosc, trawe sieje naokolo i chetnie poslucham rad jak ta brzydka rame zamaskowac ( bo wnetrze piekne 3 mucholowki filiformis ktory juz 2 rok tutaj, byl i zime - jest wieeelki te wysokie to alata i oreophila kwiat ladies in waiting kilka mchow ktore sie trzymaja na torfie Sarracenia Minor kwiat S. Minor D.M. Red-purple moje ulubione zdjecie Zapraszam do komentowania oraz powiedzcie mi czy te kwiaty juz mozna zapylic razem czy jeszcze nie? bo nie widze miejsca z pylkiem ;p pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi