szamanka Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 Nie, rosiczka to rosiczka, gatunek to rosiczka okrągłolistna, rosiczka przylądkowa, albo muchołówka amerykańska. Co do odmian owszem, ale jest to duzo bardziej skomplikowane. Są takie rzeczy jak podgatunek (łac. subspecies), w nazwie skrótowo ssp. , odmiana (łac. varietas o ile dobrze pamiętam), w nazwie var. , dalej jest jeszcze forma, ale to juz się rzadko spotyka. Teoretycznie D. capensis 'alba' to kultywar, nazwy kultywarów pisze się w 'xx', nie wiem jak ma się do tego pisownia N. x'Ventarata', który kultywarem nie jest, dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że na forum nikt tego nie pilnuje, i ludzie nazywają czasem swoje D. capensis 'alba' po prostu D. alba, zaś to jest już zupełnie inny gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Jeśli chodzi o aktualne bazy danych dotyczące roślin owadożernych to polecam: http://www.omnisterra.com/bot/cp_home.cgi Poniżej strony jest miejsce na szukaną nazwę i przydatne trzy opcje do wyboru: show all matching entries, including synonyms, cultivars, and common names - wszystkie nazwy - synonimy, stare nazwy i obowiązujące obecnie nazwy show only accepted names - tylko aktualne nazewnictwo show only cultivar nam - przydatne w wyszukiwaniu zarejestrowanych kultywarów Kultywary i ich rejestracja: http://www.carnivorousplants.org/cultivars...tivarsmain.html Na temat nazewnictwa roślin można znaleźć na forum ( w f aq jest jakiś temat okrojony) lub u mnie: http://flytrap.pl/content/view/21/25/ Edytowane 8 Lipca 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 hej żeby nie otwierac nowego tematu piszę w tym. A więc chodzi o to że rosną mi 3 pędy kwiatowe u moich rosiczek tj. u D.capensis red, D. aliciae i D. nidiformis i chciałabym zrobić jakieś krzyżówki i tu pojawia się problem w jakiej fazie rozwoju kwiatka mam powycinać te pręciki aby nie doszło do samozapylenia. Na zdjęciu jest pęd D. capensis i numerki przy kwiatkach. Wiem że po wysianiu i już po pewnym czasie będę musiała wyselekcjonować te moje krzyżówki. Czy czegoś jeszcze muszę przestrzegać ? A i czy te rosiczki da się skrzyżować bo chyba capensis z aliciae tak. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Wg mnie w 1, zapylenie dokonuje się dopiero w momencie rozwijania kwiatu, jesli byłoby to wcześniej kwiat wogle nie powinien się rozwinąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 hehe przed chwila poszłam powycinać te pręciki z tego pierwszego kwiatu ... no i je wycięłam ale i przy okazji wycięłam także słupek ta moja zręczność słonia ale przy następnym razie się uda na pewno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Lipca 2008 Autor Share Napisano 9 Lipca 2008 Warto to przetestować Ostatnio kwitła mi spatulata, zebrałem pyłek i zapyliłem kwiat capensisu, może coś wyjdzie Ale wątpię... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Nie wyjdzie bo aby zrobic taką "operacje" musisz przeniesc pylek zanim kwiatek 2 roslinki sie otworzy aby sie nie zapylila wlasnym pylkem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Lipca 2008 Autor Share Napisano 9 Lipca 2008 Tak wiem, była o tym mowa na początku tego tematu. Wcześniej wylągłem pręciki z capensisu, pyłek ze spatulaty zebrałem jak się otworzył kwiat (było widać na pędzelku złoty pyłek). Napisałem, ze wątpię by cos z tego wyszło, ponieważ nie wyobrażam sobie krzyżówki spatulaty z capensisem Wyszło by coś na prawde dziwnego. Mało znam się na genetyce, ale podejrzewam, że obe te rośliny mają zupełnie inne geny, które mogą się nawzajem wykluczać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi