Skocz do zawartości

Krzyżowki

edeks

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, rosiczka to rosiczka, gatunek to rosiczka okrągłolistna, rosiczka przylądkowa, albo muchołówka amerykańska.

Co do odmian owszem, ale jest to duzo bardziej skomplikowane. Są takie rzeczy jak podgatunek (łac. subspecies), w nazwie skrótowo ssp. , odmiana (łac. varietas o ile dobrze pamiętam), w nazwie var. , dalej jest jeszcze forma, ale to juz się rzadko spotyka.

Teoretycznie D. capensis 'alba' to kultywar, nazwy kultywarów pisze się w 'xx', nie wiem jak ma się do tego pisownia N. x'Ventarata', który kultywarem nie jest, dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że na forum nikt tego nie pilnuje, i ludzie nazywają czasem swoje D. capensis 'alba' po prostu D. alba, zaś to jest już zupełnie inny gatunek.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeśli chodzi o aktualne bazy danych dotyczące roślin owadożernych to polecam: http://www.omnisterra.com/bot/cp_home.cgi

Poniżej strony jest miejsce na szukaną nazwę i przydatne trzy opcje do wyboru:

• show all matching entries, including synonyms, cultivars, and common names - wszystkie nazwy - synonimy, stare nazwy i obowiązujące obecnie nazwy
  • show only accepted names - tylko aktualne nazewnictwo
  • show only cultivar nam - przydatne w wyszukiwaniu zarejestrowanych kultywarów

Kultywary i ich rejestracja:

http://www.carnivorousplants.org/cultivars...tivarsmain.html

Na temat nazewnictwa roślin można znaleźć na forum ( w f aq jest jakiś temat okrojony) lub u mnie: http://flytrap.pl/content/view/21/25/

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

hej :) żeby nie otwierac nowego tematu piszę w tym. A więc chodzi o to że rosną mi 3 pędy kwiatowe u moich rosiczek tj. u D.capensis red, D. aliciae i D. nidiformis i chciałabym zrobić jakieś krzyżówki :D i tu pojawia się problem :P w jakiej fazie rozwoju kwiatka mam powycinać te pręciki aby nie doszło do samozapylenia. Na zdjęciu jest pęd D. capensis i numerki przy kwiatkach. Wiem że po wysianiu i już po pewnym czasie będę musiała wyselekcjonować te moje krzyżówki. Czy czegoś jeszcze muszę przestrzegać ? A i czy te rosiczki da się skrzyżować bo chyba capensis z aliciae tak. Pozdrawiam papa

2d5456004c0b34f7.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem, była o tym mowa na początku tego tematu. Wcześniej wylągłem pręciki z capensisu, pyłek ze spatulaty zebrałem jak się otworzył kwiat (było widać na pędzelku złoty pyłek).

Napisałem, ze wątpię by cos z tego wyszło, ponieważ nie wyobrażam sobie krzyżówki spatulaty z capensisem :P Wyszło by coś na prawde dziwnego. Mało znam się na genetyce, ale podejrzewam, że obe te rośliny mają zupełnie inne geny, które mogą się nawzajem wykluczać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.