mYchacz Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Witam Niedawno w zamówiłem w bohemica Cephalka ( tak na marginesie w kwietniu ). Paczka przyszła 27.05 odebrałem ją 30.05. Po wyjęciu z paczki cephalek wydawał się zdrowy, ładne twarde sztywne liście, nie wyglądał na osłabionego. Posadziłem go do doniczki i podłoża które były razem z nim w paczce. Na początku stał 2 dni w cieniu na szafce, gdzie nie docierało do niego bezpośrednie światło. Oczywiście torf stale wilgotny, podstawka pełna wody. Dziś trafił na parapet okna (zachodniego) i niestety zaczął "kapcieć" oklapły tu liście, porostu zaczął więdnąć. Teraz zdjąłem go ze słońca, wsadziłem do głębokiego kubka, zalałem bardzo wysoko wodą i nie wiem co dalej. Czy da się go jakoś uratować, czy to koniec, a może po prostu szok nowego środowiska i niebawem ze środka zaczną wrastać nowe liście? Doradźcie coś Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 kupiles tego mniejszego czy wiekszego cefala?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mYchacz Napisano 1 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2008 małego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 identyczną miałem sytuację z cefalem, z tym że nie z Bohemica. Po wyjęciu z paczki był ładny i zdrowy a po włożeniu do akwarium przysechł. rozwiązanie: przedtem stał w terrarium gdzie miał wysoką wilgotnośc powietrza. w moim akwarium było ok. 70% . po zapewnieniu wysokiej wilgotności wrócił do siebie. (chociaż 2 dzbanki uschły) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 najpierw wyjmij go z tego pudełka, będzie miał więcej światła, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Rośliny z zagranicy przychodzą w warunkach 100% wilgotności. Dlatego natychmiast po rozpakowaniu należy przykryć je workiem lub przeźroczystym kubkiem, szklanką. Taka sadzonka powinna być zdala od pełnego słońca - szybko zagotujemy roślinę. Po 2-3 dniach rozpoczynamy stopniowe rozszczelnienie i aklimatyzację. Podobnie postępujemy ze światłem. Po okresie aklimatyzacji można, a nawet polecam, trzymać go na parapecie na dworze. Polecam jednak półcień ponieważ czerwcowe słońce może popalić liście. Rzecz druga - zalany torf=śmierć cefala. Polecam żywy mech torfowiec lub martwy pocięty i wymieszany z piaskiem 1:1. Jeśli nie masz takowego to użyj zwykły torf z perlitem i piaskiem lub samym płukanym i wysterylizowanym piaskiem w stosunku 1:1 lub nawet 1:2 (torf:piasek). Podlewanie przez podsiąkanie (wstawiamy doniczkę na chwilę do wody a następnie wyciągamy ją na suchy podstawek). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mYchacz Napisano 3 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2008 Potwierdzam. Roślinka stoi tam gdzie stała i w tym w czym stała. Dodatkowo zafundowałem jej przykrywkę. Jej stan się poprawia, liście robią sie twardsze i sztywnieją. Jednak 2 dni odzwyczajania po wyjęciu z paczki to za mało. "Podusze" cefalka pod przykryciem do końca tygodnia, a potem zacznę go hartować do nowych warunków. Wielkie dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Jeśli zacznie ci czarnieć środek roślinki to niestety będzie to objaw C.S.D.S. (Cephalotus Sudden Death Syndrome), roslinka raczej nie do odratowania :-(. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Potwierdzam. Roślinka stoi tam gdzie stała i w tym w czym stała. Radzę zmienić podłoże i wylać wszystką wodę z podstawka. Zalanie cefalotusa=śmierć rośliny. Tak jak napisał Gonzoblade. Szybko dojdzie do jej gnicia. Same przykrycie i lekko wilgotne podłoże wystarczy. Edytowane 3 Czerwca 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mYchacz Napisano 3 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Oczywiście. Zapomniałem dodać że wodę wylałem na samym początku. Teraz stoi w suchym dzbanku i pozbywa się nadmiaru tego wsiąkło w torf. Co do podłoża to bohemica podesłała mi torf z piaskiem. Dziś dorzuciłem do podłoża perlit niestety torfowcem nie dysponuje Edytowane 3 Czerwca 2008 przez mYchacz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi