gad2000 Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Compo Podłoże do orchidei zawiera kore sosnową granulki Styromulu (co to wogle jest ) wartość PH 5,0-6,5 zasolenie 1,5g/l dostępny azot 50-200 mg/l tlenek potasu 100-350 mg/l foswor 80-250 mg/l Surowce produkcyjne torf wapno kora sosnowa styromul i wszystkie inne składniki pokarmowe co myślicie o tej ziemi nadaje sie pod dzbanka ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 pH - prawie neutralne, torf ma ok 3 Poza tym: dostępny azot 50-200 mg/l tlenek potasu 100-350 mg/l fosfor 80-250 mg/l Pytanie czy korzenie przeżyją biorąc pod uwagę ich wrażliwość na składniki mineralne. Mój werdykt brzmi NIE. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Dzbaneczniki nie są tak wrażliwe na składniki mineralne w podłożu jak reszta owadożerów i sądze, że poradziłyby sobie w tym podłożu chociaż niejest to najlepsze co mogłoby dla nich być. Dobrym podłożem jest sama kora (niewiem akurat czy sosnowa ) oraz jakieś mieszanki torf, perlit, kora, mech (to jest wg mnie najlepsze) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Sprawdz i powiedz nam z zasady sie nie nadaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad2000 Napisano 3 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2008 a mieszanka torfu z ziemiom z dodatkiem włókien kokosowych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Już lepszy sam torf z włóknami bez ziemi. A jakie dzbanki chcesz sadzić? Jeśli np ventrate czy hookeriane to one sobie bez problemu poradzą w samym torfie Edytowane 3 Czerwca 2008 przez albinkolano Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad2000 Napisano 3 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2008 koło starego Nepenthes Ventricosa wyrósł mi mały jest i chce go przesadzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Zostaw, połączony z roślina mateczną szybciej urośnie. Najlepsze do ukorzeniania takiego maluszka byłoby sphagnum, torf z włóknami, kora, styropianem i takimi innymi też może być Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Sam mech sphagnum tez bedzie dobry ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 4 Czerwca 2008 Share Napisano 4 Czerwca 2008 Ja myślę że mała sadzonka urośnie nawet na mokrej szmacie, jeśli tylko będzie mieć dużo światła i mało soli mineralnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 pH tez odgrywa pewną rolę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi