Skocz do zawartości

Wentylator Do Terrarium- Ale Jak?

malgosiaurban

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jutro mam zamiar zakupić sobie takie akwarium szklane. Będzie stało na wschodnim parapecie. Będą w nim dzbanki i heliamphora. Kupiłam juz taki wentylator PC typu:

http://www.allegro.pl/item371143071_ap1_we..._gmb_f_vat.html

I teraz zastanawiam się jak go umocować czy zrobić otwór w bocznej ściance akwarium o wymiarach wentylatora i włączać go np z rana i wieczorem na kilka min aby wywietrzyć zastałe powietrze. Akwarium bedzie tez zakryte na górze. Czy jakoś inaczej np w środku jakos go postawić i zeby mieszał powietrze znajdujące sie w środku ( chodzi mi o to aby nie było zastałe). A i jeśli wstawie go tak jak pisałam w boczną ściankę to muszę zrobić jeszcze jakiś otwór np po przeciwnej stronie albo z tylu akwarium ?

I teraz tak jak już pisałam wcześniej będą się w nim znajdowały dzbanki i heliaphora. Będe miała dużo mchu torfowca bo zamówiłam na allegro ( ok 8L) to moge zrobić np ta że na spód wysypie keramzyt potem torf a na wierzch mech torfowiec i w tym posadzić rośliny czy lepiej jak będą w osobnych doniczkach i na dnie akwarium będzie keramzyt?

Proszę o odp i pozdrawiam :) Gosia

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator chyba znacznie łatwiej będzie zamontować w pokrywie niż w ściance akwarium.

Montowanie wewnątrz tak tylko do mieszania powietrza chyba nie ma sensu ale tutaj niech się ktoś z doświadczeniem wypowie :]

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ten wentylator przykleił do ścianek akwarium w pewnej odległości od górnej krawędzi tak jak na rysunku (widok z góry):

post-2647-1212533328.jpg

żółte- akwarium

czarne- pokrywa do akwarium

zielone-wentylator

Jeżeli wentylator miałby mieszać powietrze w akwarium to pokrywa pozostała by zamknięta (zakrywała całe akwarium od góry), a w celu przewietrzenia wystarczyłoby przesunąć pokrywę tak żeby zrobić szczelinę i włączyć wentylator.

Ale to tylko taka moja koncepcja.

Pozdrawiam

Edytowane przez kuba989898
Odnośnik do odpowiedzi

A z czego ta pokrywa?

Najwygodniejszym sposobem jest umieszczenie wentylacji w pokrywie. Robisz tam otwór jeden lub kilka mniejszych i automatycznie następuje wymiana powietrza. Jeszcze lepiej byłoby po drugiej stronie pokrywy zrobić otwór (kilka mniejszych) by powietrze było wywiewane.

A jak nie bardzo chce ci się męczyć z pokrywą to wystarczy wiatraczek spuścić trochę do wysokości połowy akwarium i gdy chcesz wymieniać powietrze uchylić trochę pokrywę.

Odnośnik do odpowiedzi

hej :) Mam już te terrarium, wyszło całkiem fajnie. Ma zdejmowaną, szklaną pokrywę. Zamontowany jest wiatraczek PC i fogger. Dn o jest wysypane keramzytem zalanym wodą więc wilgotność jest duża :) Stoi na wschodnim parapecie i tu pojawia sie problem - z rana świeci mocne słońce ok 4 h i temp. w terrarium sięga ok 35*C przy zamkniętej pokrywie i ok 30*C przy zdjętej. Czy da się coś zrobić aby obniżyć temperaturę w środku oprócz zdjęcia terrarium z parapetu i doświetlania go świetlówkami lub zostawienia włączonego wiatraczka ? Proszę o pomoc ;) Pozdrawiam :)

post-3652-1213121733.jpg Terrarium z włączonym foggerem

Edytowane przez malgosiaurban
Odnośnik do odpowiedzi

marrom napisał:

Super pomysł, w życiu bym na coś takiego nie wpadł:)

Ja stosuję trochę syzyfową robotę - wieczorem na dno terra wrzucam zamrożoną destylkę z opakowania po lodach. Dość szybko to się rozpuszcza, ale chwilę potem załącza się zraszacz który czepie wodę właśnie z dna terra (obieg zamknięty). I schładzane jest cale terra. Ale to bardziej się przydaje gdy chce się zwiekszyć róznicę temperatur dzień -noc. W Twoim wypadku zasugerowałbym zdjęcie tego terra z wschodniego okna i zniesienie go, jeśli masz taką możliwość, do pomieszczenia podpiwniczonego, gdzie na pewno będzie chłodniej.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.