janoz5 Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Mam taką muchołówkę co kupiłem w OBI i teraz nie wiem czy one się rozmnożyły bo listki rosną tak że jeden łapie drugiego, więc tak myślę że trzeba by ją było przesadzić I mam pytanie: Czy korzenie trzeba odplątywać? PS.Postaram się wrzucić zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Trudno powiedzieć bez zdjęcia, jeżeli jest kilka miejsc z których wyrastają liście to z pewnością nie jest to jedna roślina i należałoby przesadzić. Co do samego przesadzania - należy najpierw oddzielić podłoże od rośliny, korzenie nie będą raczej splątane ze sobą - trzeba tylko delikatnie oddzielić od siebie bulwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz5 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 (edytowane) Czyli każda jedna roślinka ma swoją bulwe i trza rozdzielić, zdjęcia: Edytowane 5 Czerwca 2008 przez janoz5 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Rozdzielić i przesadzić, będą lepiej rosły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz5 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 a te liście w których pułapka dopiero się rozwija to po przesadzeniu wyrośnie do końca? huh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 jeśli roślina sie przyjmie to tak... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Po przesadzeniu roślina może mieć pewien okres "przerwy" we wzroście, ale po pewnym czasie dojdzie do siebie i oczywiście będzie rosła dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz5 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 ta przerwato potrwa ile? 1,5 tyg.? (przynajmniej tak miałem przy muchołówce) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Ja na twoim miejscu bym jej nie rozsadzał Najwyżej przesadziłbym do większej doniczki żeby miały więcej miejsca. Muchołówka fajnie wygląda jak jest taka wielka i "gęsta". A jak ci pułapka wchodzi w inną pułapkę to przecież można ją troche przesunąc w inne miejsce jak rośnie i puścić ja dalej żeby rosła obok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz5 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 no to nie wiem, a mógłbym zostawić te stare podłoże i dosypać "nowego" aby do większej doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Przesadź... dzięki temu przesadzone muchołówki kiedyś sie podzielą i znów będziesz maił nowe rośliny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz5 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 a to mogę zostawić tą starą ziemię? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Osobiście bym przesadziła do większej doniczki. Ale odczekaj jakiś czas aż roślinka się przezwyczai do warunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 janoz5 napisał: a to mogę zostawić tą starą ziemię? torf... możesz, ale i tak musisz kupić więcej, bo podejrzewam, że nie starczy Ci tego torfu na tyle doniczek. Jak dobrze wiedzę to będą potrzebne minimum 3, ale mogę sie mylić, bo naprawdę są gęsto posadzone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz5 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2008 torf będzie... Tylko trzeba bedzie aby poszukać doniczki.... Czyli jutro akcja przesadzanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi