janoz5 Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 przesadziłem, a jak gdzie niegdzie korzeń zostanie trochę na wierzchu to coś zaszkodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 No teraz to lepiej wydląda ale chyba i tak zostawiłeś po kilka roślin w doniczce, na moje oko to tylko na tym ostatnim zdjęciu ( po prawej) jest jedna roślina. A co do korzeni to ja by pod nim wykopał mały rowek palcem, włożył go tam i przysypałał torfem, ale to jest to co ja bym zrobił, ty zrób jak chcesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz5 Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 może po więcej ale tak się bałem że porozrywam te bulwy że.... a i tak mi na koniec torfu brakło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tomaxagent Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Mam taki sam problem jak kolega.Swoją mucholapke kupilem w OBI i jak przesadzalem do nowej doniczki to nie było kilku roslinek jak mial to kolega tylko jedną i pulapka "chwytala" inna.Z tego co zauwazylem moja mucholowka ma takie troche przykrotkawe liscie.Co mam zrobic?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 To bardzo dobrze jak ma krótkie liście, znaczy że miała full swiatła, nie musisz nic robić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Zastanawia mnie czy mam przesadzić moją regular form przed zimowaniem czy po... Będą z niej co najmniej 3 muchołówki :)co myślicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Po zimowaniu pewnie i tak się podzielą. Ja zostawiłbym je do wiosny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 (edytowane) czyli to będzie moje pierwsze zimowanie Muchołówki mogą zimować w ciemnym miejscu czy muszą w jasnym, gdzie dochodzi słońce? Dzielą się po zimowaniu, czy w czasie wzrostu, tak jak teraz? Edytowane 11 Czerwca 2008 przez edeks Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Dzieli się po zimowaniu http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Zimowan...owki-t4922.html - wystarczy poszukać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Niekoniecznie, po obcięciu pędu też się często dzielą. Mozesz spokojnie porozsadzać, wyglądają jakby nie były złączone bulwami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 To bardzo dobrze jak ma krótkie liście, znaczy że miała full swiatła, nie musisz nic robić To znaczy że jeśli ma cienkie liście to ma odpowiednią ilość światła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 To trochę skomplikowane, bo raz zależy od odmiany, dwa nawet jak odmiany które powinny mieć krótkie liście puszczają długie to nie zawsze to świadczy o deficycie światła, czasem roślince po prostu coś odbije, trzy wśród muchołówek jest taki bajzel jesli idzie o kultywary, ze coś niesamowitego. Generalnie źle jest dopiero jak muchołówka wypuszcza długie i szerokie liście z małymi pułapkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Domyślam się że gatunki niektóre tak mają. Ale moja to zwykła regular. Właśnie u swojej kilka dni temu dostrzegłam że te starsze liście które już były od samego początku są widocznie szersze od tych które są nowe. Miałam tutaj napisać wczoraj nawet z pytaniem, ale zajrzałam tutaj i dostrzegłam twoją wypowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Mozesz spokojnie porozsadzać, wyglądają jakby nie były złączone bulwami. To już sam nie wiem A może tak... skoro pierwszy raz będę zimował, w przypadku gdyby mi to nie wyszło, to zginą wszystkie muchołówki w jednej doniczce? Obawiam się, że jak mi nie wyjdzie, to pozbędę się wszystkich muchołówek, a jak je rozsadzę, to zginie tylko ta, która nie wytrzymała zimowania? hmm może tak.. czy istnieje jakaś zależność miedzy tymi muchołówkami w jednej doniczce, gdy z jedną coś będzie się ziało to z reszta tez? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Moze istnieć taka zależność w sensie spleśnieje/zgnije torf u jednej, albo u wszystkich. Do zimowania jeszcze daleko, moje muchołówki się dziela teraz dosyć intensywnie, a lepiej przesadzac teraz niż jesienią moim zdaniem, jakby co muchołówka ma się czas jeszcze zregenerować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi