Skocz do zawartości

Przesadzanie Olbrzyma

janoz5

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

No teraz to lepiej wydląda ale chyba i tak zostawiłeś po kilka roślin w doniczce, na moje oko to tylko na tym ostatnim zdjęciu ( po prawej) jest jedna roślina. A co do korzeni to ja by pod nim wykopał mały rowek ;) palcem, włożył go tam i przysypałał torfem, ale to jest to co ja bym zrobił, ty zrób jak chcesz.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tomaxagent

Mam taki sam problem jak kolega.Swoją mucholapke kupilem w OBI i jak przesadzalem do nowej doniczki to nie było kilku roslinek jak mial to kolega tylko jedną i pulapka "chwytala" inna.Z tego co zauwazylem moja mucholowka ma takie troche przykrotkawe liscie.Co mam zrobic??

Odnośnik do odpowiedzi

czyli to będzie moje pierwsze zimowanie :P Muchołówki mogą zimować w ciemnym miejscu czy muszą w jasnym, gdzie dochodzi słońce?

Dzielą się po zimowaniu, czy w czasie wzrostu, tak jak teraz?

Edytowane przez edeks
Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo dobrze jak ma krótkie liście, znaczy że miała full swiatła, nie musisz nic robić :)

To znaczy że jeśli ma cienkie liście to ma odpowiednią ilość światła?

Odnośnik do odpowiedzi

To trochę skomplikowane, bo raz zależy od odmiany, dwa nawet jak odmiany które powinny mieć krótkie liście puszczają długie to nie zawsze to świadczy o deficycie światła, czasem roślince po prostu coś odbije, trzy wśród muchołówek jest taki bajzel jesli idzie o kultywary, ze coś niesamowitego.

Generalnie źle jest dopiero jak muchołówka wypuszcza długie i szerokie liście z małymi pułapkami :)

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się że gatunki niektóre tak mają.

Ale moja to zwykła regular. Właśnie u swojej kilka dni temu dostrzegłam że te starsze liście które już były od samego początku są widocznie szersze od tych które są nowe. Miałam tutaj napisać wczoraj nawet z pytaniem, ale zajrzałam tutaj i dostrzegłam twoją wypowiedź :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz spokojnie porozsadzać, wyglądają jakby nie były złączone bulwami.

To już sam nie wiem :) A może tak... skoro pierwszy raz będę zimował, w przypadku gdyby mi to nie wyszło, to zginą wszystkie muchołówki w jednej doniczce? Obawiam się, że jak mi nie wyjdzie, to pozbędę się wszystkich muchołówek, a jak je rozsadzę, to zginie tylko ta, która nie wytrzymała zimowania?

hmm może tak.. czy istnieje jakaś zależność miedzy tymi muchołówkami w jednej doniczce, gdy z jedną coś będzie się ziało to z reszta tez?

Odnośnik do odpowiedzi

Moze istnieć taka zależność w sensie spleśnieje/zgnije torf u jednej, albo u wszystkich.

Do zimowania jeszcze daleko, moje muchołówki się dziela teraz dosyć intensywnie, a lepiej przesadzac teraz niż jesienią moim zdaniem, jakby co muchołówka ma się czas jeszcze zregenerować.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.