Skocz do zawartości

Młode Pułapki Usychają

kreska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam swoją muchołówkę jakieś 6 tygodni. Wypuściła już kilka nowych pułapek ale ostatnio zauważyłem ze gdy zaczynają wyrastać nowe to zaraz usychają :( Czym to moze być spowodowane??

Proszę o pomoc!!!!!!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyny mogą być różne, opisz w jakich warunkach ją trzymasz. Możliwe że to po prostu aklimatyzacja, 6 tygodni to niedługo - po pewnym czasie wróci do siebie. Napisz też w jaki sposób ją podlewasz.

Odnośnik do odpowiedzi

Słonca to chyba za mało nie ma. Wprawdzie nie mam południowego okna ale przenosze je z parapetu na parapet tak by przez cały dzień miały słoneczko. podlewam je wodą dystylowana i raczej nie brakuje im nigdy. nie mam zupełnie pojęcia co może z nimi być nie tak. wczesniej ładbie rosły a teraz usychają :(

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ją podlewasz, ale wnioskuję z rozmowy, że lejesz od góry, aczkolwiek mogę się mylić. Nalej do podstawka wody, poczekaj aż wyschnie z podstawki do sucha (z podstawki, nie torfu!!), odczekaj jeden dzień i znow nalej do podstawki

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ją podlewasz, ale wnioskuję z rozmowy, że lejesz od góry, aczkolwiek mogę się mylić. Nalej do podstawka wody, poczekaj aż wyschnie z podstawki do sucha (z podstawki, nie torfu!!), odczekaj jeden dzień i znow nalej do podstawki

Nie leje z góry tylko właśnie do podstawka. Jeszcze dzieje się coś takiego że jak włożę owada do pułapki to po jakimś czasie ta pułapka gniję.

Odnośnik do odpowiedzi

A ile trwa całkowite zczernienie pułapki?

Mam takiego jednego liścia co jest w połowie czarny na pułapce, w takim stanie jest już napewno tydzień.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych małych, nierozwiniętych pułapek, to może masz coś w glebie, jakieś malutkie robaczki, które powodują mikrouszkodzenia i w konsekwencji pułapka się nie rozwija i usycha. A może to faktycznie aklimatyzacja..

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.