kreska Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Witam! Mam swoją muchołówkę jakieś 6 tygodni. Wypuściła już kilka nowych pułapek ale ostatnio zauważyłem ze gdy zaczynają wyrastać nowe to zaraz usychają Czym to moze być spowodowane?? Proszę o pomoc!!!!!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek__ Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 przydaly by sie fotki ale stawiam na to ze za malo swiatla z moja tez tak bylo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Przyczyny mogą być różne, opisz w jakich warunkach ją trzymasz. Możliwe że to po prostu aklimatyzacja, 6 tygodni to niedługo - po pewnym czasie wróci do siebie. Napisz też w jaki sposób ją podlewasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreska Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 Słonca to chyba za mało nie ma. Wprawdzie nie mam południowego okna ale przenosze je z parapetu na parapet tak by przez cały dzień miały słoneczko. podlewam je wodą dystylowana i raczej nie brakuje im nigdy. nie mam zupełnie pojęcia co może z nimi być nie tak. wczesniej ładbie rosły a teraz usychają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Obejzyj bulwę, u mnie takie cos było spowodowane tym, że miały nieco za mokro i bulwy się ponadpsuwały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreska Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 A torf musi być bardzo mokry?? bo u mnie widac na wierzchu że jest dosyć mokry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Nie musi być bardzo, najlepiej zeby był wilgotny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreska Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 szamanka napisał: Nie musi być bardzo, najlepiej zeby był wilgotny kurde a u mnie wygląda tak jakby był polany wodą. trzeba robić przerwy w podlewaniu wody np. 1-2 dni bez wody?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 No warto to robić, torf nie może być przemoczony, bo wtedy własnie z bulwą mogą dziac się różne nieciekawe rzeczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreska Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 ok dzięki wielkie za doradzenie.spróbuje nie podlewać jej troch i zobaczymy co będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 Nie wiem jak ją podlewasz, ale wnioskuję z rozmowy, że lejesz od góry, aczkolwiek mogę się mylić. Nalej do podstawka wody, poczekaj aż wyschnie z podstawki do sucha (z podstawki, nie torfu!!), odczekaj jeden dzień i znow nalej do podstawki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreska Napisano 8 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2008 fawin napisał: Nie wiem jak ją podlewasz, ale wnioskuję z rozmowy, że lejesz od góry, aczkolwiek mogę się mylić. Nalej do podstawka wody, poczekaj aż wyschnie z podstawki do sucha (z podstawki, nie torfu!!), odczekaj jeden dzień i znow nalej do podstawki Nie leje z góry tylko właśnie do podstawka. Jeszcze dzieje się coś takiego że jak włożę owada do pułapki to po jakimś czasie ta pułapka gniję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 owad wystaje z pułapki? Co to za owad? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 A ile trwa całkowite zczernienie pułapki? Mam takiego jednego liścia co jest w połowie czarny na pułapce, w takim stanie jest już napewno tydzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Co do tych małych, nierozwiniętych pułapek, to może masz coś w glebie, jakieś malutkie robaczki, które powodują mikrouszkodzenia i w konsekwencji pułapka się nie rozwija i usycha. A może to faktycznie aklimatyzacja.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi