Skocz do zawartości

Uschnięte Dzbanki Help

pelcio14

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka! Moje dzbanki są uschnięte lecz liście są super dalej rosną lecz na nich nie pokazują sie dzbanki myślałem że to przez małą wilgotność więc wsadziłem ja do dużego słoja (ok. 10l) i nic tylko liści się więcej pokazało a w miejscach w których powinny być dzbanki nie ma nic. Już nie mam pomysłów może źle hoduje?

Warunki w których jest dzbanecznik:

Parapet: wschodni

Temperatura: 20-27 stopni C

Wilgotność: nie mam wilgotnościomierza ale jest duża ponieważ czasem rano widać jak woda się skrapla

(chciałem dodać zdjęcia ale nie wchodzi w formacie JPEG)

Odnośnik do odpowiedzi

Przydało by się jeszcze od jak dawno go masz, oraz jaki to dzbanecznik ?? Bo jeśli krótko to pewnie dzbanecznik przechodzi aklimatyzacja (zmina warunków). Wazniejsza sprawa od wysokiej wilgotnosci jest dlugosc dnia i intensywnosc oswietlenia.

Odnośnik do odpowiedzi

czekać... Też mam ventratę od chyba lutego i też nic, tylko zalążki dzbanków, nie mają z\żadnej tacki z kermazytem, ani specjalnie nawilżanego powietrza, stoją tylko na parapecie razem z rosiczkami, które dają im wilgoć.

Jeszcze zapytam bardziej doświadczonych, czy nieodpowiednie podłoże może być przyczyną niedzbankowania?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz tego dzbanka od 3 miesięcy i jeszcze nie dzbankuje to jak na Ventrate coś długo się aklimatyzuje. No ale jeśli rzeczywiście to aklimatyzacja to dzbanki już będą usychały i nic z tym nie zrobisz. Mógł byś trochę lepiej opisac warunki w jakich hodujesz swego dzbanecznika, głównie chodzi mi o to przez ile h dziennie ma światło (tzn. dzbanecznik widzi słońce a nie stoi w miejscu w którym jest poprostu jasno). I wyciągnij go z tego słoika bo go ugotujesz, lepsza jest podstawka z keramzytem. Jeżeli chodzi o podłoże to z pewnością ma ono wpływ na kondycję rośliny czego objawem jest brak lub obecność dzbanków. Osobiście jestem przewrażliwiony na punkcie hodowania dzbaneczników w samym torfie. Należy pamiętać aby korzenie mogły oddychać w podłożu i aby nie było ono zbyt mokre bo korzenie zgniją i dzbanków się nie doczekamy.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanka wyciągnąłem z słoika a światło ma około 3h. Dałbym go na południowe okno ale nie mam takiego okna za bardzo. Na południowym jest około 6h.

P.S. Niedługo pod oknem dachowym bede roślinki dawał to może dzbanka też tam dać??

pozdrawiam pelcio14

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Ja dostałam mojego dzbanka z Leroy Merlin, w grudniu(Mikołajki). Zaklimatyzował się niedawno, właśnie otworzył mu się pierwszy dzbanek :) . Na moim było napisane, że to Alata. Na początku zaczęły mu usychać dzbanki, a w końcu jedna roślina z dwóch uschła, ale ta, co została, czuje się świetnie. Chyba nie pozostaje Ci nic, tylko czekać, zobacz, ile czasu aklimatyzował się mój dzbanek. Co ma być, to będzie. Ja nie mam najlepszych warunków(parapet zachodni, zraszam raz dziennie, podlewam) i rośnie. Mogę tylko życzyć powodzenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.