jkwiatek Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Witam Wpadlem na pomysl iz mozna by zrobic polski Bank Nasion. Mialo by to na celu powiekszanie dostepnosci nasion w polsce. Co myslicie na temat Banku Nasion? Jezeli ktos wysylal by nasionka zapisywal bym np w exelu kto co wyslal. Za te nasionka mozna by uzyskac inne, ciekawsze ( w zaleznosci ile kto nazbiera punktow) Jezeli nasionka stracily by swoja waznosc to bym je wysiewal a roślinki uzyskane z nich sprzedawal i za uzyskane pieniadze zalatwial nowe ciekawe nasionka dla Was. Co o tym myslicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 No ja jestem napewno za!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 (edytowane) ja też jestem za, bardzo dobry pomysł Edytowane 9 Czerwca 2008 przez sacik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 W zasadzie pomysł nawet dobry, mogę coś pomóc od strony technicznej Btw, nie exelu tylko excelu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 nie pomuc - tylko pomóc a tak ogólnie to fajna sprawa - jestem za pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość k.chrzaszcz Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 ja też jestem za Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Dobra koniec gadania trzeba to ogarnąć. Jarek jak coś to pisz na gg to mogę jakoś Ci pomóc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Ja takze jestem za tym pomyslem. Miecio daj znac jakos cos ustalicie, jak cos to sluze pomoca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 Dobra Panowie postaram sie tym zajac. Ale nie tak hop do przodu Dam znac jakie nasionka mam w chwili obecnej w banku. Bank mial by byc niezalezny od zadnego forum aczykolwiek moga razem wspolpracowac (np wymiana reklam itp) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Trzeba by koniecznie osoby, albo jakiejś kategoryzacji nasiona. Co chyba jest oczywiste. Jako, może poproszono mnie do wypowiedzenia się w tym temacie, dodam, że dobrym by było jednoczesna możliwość kupowania paczek nasion przez osoby, które nic nie ofiarowały ze swojej strony jak i darmowe odbieranie nasion przez osoby, które coś ofiarowały. Trzeba by również zrobić jakby dwie klasy, dla dwóch rodzajów ludzi, donorów i nie donorów. Żeby się nie okazało, że nagle jakiegoś gatunku zabrakło i donor nie może nic ciekawego odebrać. Chodzi o to, aby była jakaś liczba paczek danego gatunku do sprzedania i do odebrania przez donora. Sprzedaż nasion argumentuję tym, aby donorzy nie musieli płacić za przesyłki, które byłyby finansowane z zakupów nasion. Chętnie ofiaruję kiedyś sporo ciekawych nasion, bo tak to zwykle je rozdawałem tu i tam. Aha, jeszcze coś. Jakby się jakimś cudem czasem uzbierała fajna sumka z tych zakupów, co się okaże w praktyce, to mógłby bank nasion zakupić nasiona w jakimś sklepie za granicą. Na pewno by się coś takiego przydało, bo nasiona wieeelu gatunków w Polsce są niedostępne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 (edytowane) A wiec dzieki Krzysku za wypowiedz i powiem tak: Wszystko bedzie zapisywane u mnie kto co dal a reszta(co jest dostepne itp) np na stronie www. Na owej stronie mozna rowniez zamiescic oferte nasion jezeli bedzie ich zbyt duzo (chodzi o to ze jak bedzie xxxxxx capensis to trza cos z tym zrobic) Ci co wysla nasionka (bedzie tabela pkt) dostaja za kazde 10 nasion punkty i za te pkt mozna wymieniac nasionka z bankiem. A wiec wysyla ktos do mnie x capensis i za te capensis moze wziasc x nasion innego gatunku ( ilosc zgodna z punktami) Prosze zglaszac wszelkie propozycje i opcje Pozdrawiam jkwiatek P.S Ja juz generalnie zaczynam rozne nasionka sprowadzac do nas wiec chce troche od siebie dolozyc do Banku I jeszcze - Bank prowadzil by wymiane z hodowcami z zagranicy itp Edytowane 9 Czerwca 2008 przez jkwiatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 (edytowane) proponuje to zrobić tak żeby było ko 4 zarządców tym bankiem nasion żeby z wysiewem nie było problemów np jedna osoba zajmuje się muchołówkami inna rosiczkami itp . Można by było też oddawać sadzonki kisciowe a mianowice rozmnozyć z liścia tłustosza i oddać do banku tak samo można by było dodać tam gemmea . Powstało by prawie coś takiego jak sklepik . Inn propozycja mogła by być taka żeby stworzyć strone gdzie użytkownicy mogli by sprzedawać swoje nadwyżki coś ala sklep Edytowane 9 Czerwca 2008 przez Saar_pin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Lepiej z roślinami nie kombinować, niech zostanie bank nasion i tak wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 Inn propozycja mogła by być taka żeby stworzyć strone gdzie użytkownicy mogli by sprzedawać swoje nadwyżki coś ala sklep Masz allegro Co do Banku to chce go zalozyc a narazie nie ma tyle nasion osob itp aby bylo wiecej ludzi. Z czasem jak sie rozwinie owszem ale chwilowo trzeba zalozyc cos takiego. Co do sadzonek to Bank bedzie je robil jezeli nasionka beda pod koncem daty waznosci wiec bedzie trzeba pisac daty. Jak narazie do wspolpracy szukam kogos kto zrobi stronke www. Nie musi byc to jakies skomplikowane aby byl regulamin co i jak i lista nasion jakis kontakt itp Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 To skoro nie musi być to skomplikowane to moge ja spróbować Lista nasion dostępnych Regulamin Kontakt gg, skype, mail Tylko dochodzi wykupienie domeny (no chyba że na darmowym hostingu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi