szamanka Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Moim zdaniem to się nie może udać ponieważ: 1 W naszym kraju praktycznie nie ma hodowców z ciekawymi gatunkami, a jeśli są to wymieniają się między sobą i to wystarcza. Są są, tylko z nasionami ciekawych roślin trudniej, łatwiej czasem sadzonke wyhodować niz się dorobić nasion np. rosiczek z grupy petiolaris czy cefalotusa. 2 Jeśli ktoś ma coś ciekawego i ma tego w nadmiarze to na własną rękę rozprowadza sobie towar. 3 Po co wam bank w którym będą dostępne same capensisy ? Chcecie sobie white flower-a na typical-a wymieniać ? Z tego co pamiętam był już taki bank i co z tego jak i tak nic w nim nie było Tu masz po części rację, jednym z mankamentów poprzedniego banku było to, że dając 150 nasion capensisa do banku mogłeś sobie potem wyciągnąć 15 za nazbierane punkty, co w efekcie prowadziło do tego, że bank był mało opłacalny, lepiej sprzedać i za uzyskaną kwotę możesz odkupic od kogoś tyle ile miałeś. No ale to zależy też od zasad działania banku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 no wiec wlasnie zobaczymy teraz co bedzie ze stowarzyszeniem bo jezeli takowe powstanie to bank bedzie stowarzyszenia choc mam co do tego pewne watpliwosc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Popieram w 100% P.K. Po co cokolwiek robić? Najlepiej nadal hodujmy capenisy nie podejmując żadnych prób wprowadzenia systemu wymiany... I tak sie nie uda. Najlepiej w ogóle nie hodujmy owadożerów. Ja osobiście przerzucam sie na truskawki... Co do nasionek- łatwo o nie w przypadku rosiczek i pływaczy, pigmejki mają kochane gemmae, bulwiaste dzielą bulwki- wiec z nimi nie powinno być większych kłopotów. Cephalki i dzbaneczniki- tu jest gorzej... proponuje zacząć od rosiczek, pływaczy itd. ewentualnie później myśleć nad wprowadzeniem sadzonek roślin do wysyłki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość k.chrzaszcz Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 no wiec wlasnie zobaczymy teraz co bedzie ze stowarzyszeniem bo jezeli takowe powstanie to bank bedzie stowarzyszenia choc mam co do tego pewne watpliwosc Jakie to wątpliwości ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 ogarniecie ludzi i chetnych do pomocy ale badzmy dobrej mysli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmandi Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 kiedyś administrowałem bank nasion - z doświadczenia wiem, że było znikome zainteresowanie ale próbować zawsze można Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 na początek może bęe miał z 200 nasion spatulaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Troche jest dziwne podejście kilku osób bo podchodza do tego z dużym dystansem, a to to się nie uda a to to. Jak nie chcą brać w tym udziału to niech lepiej nie piszą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość k.chrzaszcz Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Troche jest dziwne podejście kilku osób bo podchodza do tego z dużym dystansem, a to to się nie uda a to to. Jak nie chcą brać w tym udziału to niech lepiej nie piszą. Po części się zgadzam. Krytyka jest wskazana, ale jeśli podane są rzetelne argumenty - takich w sceptycznych postach tego tematu jest niewiele, więc rzeczywiście lepiej nie zniechęcać tylko czekać na wynik. Najbardziej wskazana pomoc ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi