Skocz do zawartości

Bank Nasion

jkwiatek

Rekomendowane odpowiedzi

ja myślę że z tym wykupieniem to może nie być aż takiego problemu wielkiego - to około 100 zł na rok więc nie aż takie duże pieniądze!!!

Jak by to dobrze ruszyło i miało jakieś "branie" i daleko idący cel i sens - to mógłbym jakoś finansowo pomóc !!! - ale warunek co by działało ;))

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Gość BartoszW

No narazie będzie musiało to działać na darmowym hoście z reklamami. Jak włączą mi w końcu konto na Webd to wtedy tam bez reklam będzie ^_^

Moje pytanie ^_^ Adres seeds-bank. ??

Czy jakiś inny proponujecie?

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo stronki nie ma i nie bedzie. Stronka ma byc zrobiona dobrze i prosto. Nie bedzie na darmowym nigdy ja mam swoj na webd i bedzie ok a domene to sie kupi. Dlatego tez bank nasion utrzymywal by sie ze sprzedanych nasion (szczegoly ponizej)

A więc:

Cele banku nasion:

Pozbycie sie nadwyzek nasion w zamian zbierajac punkty na inne nasionka.

Mozna by rowniez podjac jakis wspolny cel zarabiajac na nasionkach podstawowych gatunkow poniewaz one beda "nie do przerobienia". Takze więc pieniazki zdobyte z tych nasion przeznaczyc na sprowadzenie nasion innych lub jakis cel pomocy dla polskich roslin jezeli jakas akcja bedzie z tym zwiazana. Nasionka zostaja wysylane do mnie ja zapisuje sobie kto i ile nasion wyslal a takze liczbe pkt. Ktos kto bedzie chcial moze wymienic w kazdej chwili (nieodplatnie za wysylke) na nasionka które go interesuja jezeli bedzie mial wystarczajaca ilosc pkt. Nasionka z banku które koncza swoja przydatnosc (zbliża sie koniec terminy waznosci) sa wysiewane a roślinki z nich pozyskane bedzie mozna rowniez otrzymac za pkt z nasion. Nie bedzie mozna wysylac do banku roslin - to chyba zrozumial. Potrzebuje 1-2 osob do pomocy w Banku. Czyli tak ktos do pomocy przy regulaminie i punktacji gatunkow a inna osoba do zrobienia jakiejs stronki internetowej w tym jakas grafika). Dajcie znac jakie macie pytania / pomysly to znacznie pomoze zrobic cos takiego jak Bank Nasion.

Pozdrawiam Jarek

jezeli jakies sa zastrzezenia gg 7989289 (pisac rowniez jak ktos jest zainteresowany wspolpraca)

Oczywiscie bedziemy szukali sponsorow czyli jakis sklep czy cos moze byc sponsorem w zamian za reklame czy cos takiego.

Edytowane przez jkwiatek
Odnośnik do odpowiedzi

no ja skoro już ksiegowym jestem z miejsca pracy, mogę się "kartoteką", zbieraniem danych i przydzielaniem punktacji zająć !!1

pozdrawiam

p.s. trzeba tylko dobry program w excelu stworzyć i już można zapisywać w "aktach sb" hehehehe ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry pomysł ;)

Moim zdaniem na chwile obecną nie ma sensu snuć planów o sklepikach, handlach itd. tylko uruchomić sprawny, uczciwy działajacy system wymiany. (początkowo) i zobaczyc jak sie bedzie sprawdzać. Pomysł cephalothusa z "kupujacymi" i "wymieniaczemi" jest bardzo dobry- ale obawiam sie ze na samym początku i tak będzie trzeba płacić za wysyłkę nasion- moim zdaniem najlepszym sposobem na to będzie po prostu wkładanie tych paru zł na kopertę bąbelkową+ wysyłkę listem do paczki z przysyłanymi nasionami. (ew. przelew). Ale to sa szczegóły techniczne....

Ja ze swojej strony mogę ofiarować pożywki do hodowli in vitro- MS, knudsen i jakie będzie trzeba + hormony (IAA, kinetyna, kw. naftalenooctowy)- pracuje nad "uruchamianiem" starych nasion, a nawet jeśli wykiełkuje 1/100 to po pasażowaniu do pożywki z kinetyna moze sie udac podzielic na 50 roslinek ;) Ale dopiero pracuje nad tematem w praktyce, mimo to dane z zagranicznych www sa bardzo zachęcające.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

sativ z Toba bede jeszcze rozmawial :)

A co do pomyslu cefala to OK ale tylko podstawowe nasionka poniewaz nasionka caly czas zdobywali by ludzie z kasa a tak np za 1 kg nasion capensia bedziesz mial 1 nasionko mucholowki :) ( taki przyklad :D)

Co do sprawy technicznej to z wysylanymi nasionkami mozna wyslac znaczek i koperte czy cos pozniej bedzie to darmowe choc niewiem czy od poczatku tego nie wprowadzic

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BartoszW

Żebyś się wypłacił. No sorki bardzo Jarek, ale chyba swojego banku nie masz, żeby wszystkim przesyłki fundować.

Znaczek i koperte, ewentualnie wpłata na konto ^_^

Teraz tak ;] jakiś "cennik" trzeba by ustalić. Np:

10 nasion pospolitych gatunków rosiczek - 1pkt

10 nasion rzadkich gatunków rosiczek, pływaczy - 2pkt

10 nasion rzadkich i cennych roślin - 4pkt

Odnośnik do odpowiedzi

heh nie nie no tak nie mozna pospolite a rzadkie :P kazdy gat oddzielnie bedzie :)

a co do banku nasion to macie racje wysylacie nasionka w kopercie i w tej kopercie jest koperta ze znaczkiem (tylko nie naklejonym) to lezy u mnie i jak bedziecie chcieli jakies nasionka to w tym wam odsylam

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to się nie może udać ponieważ:

1 W naszym kraju praktycznie nie ma hodowców z ciekawymi gatunkami, a jeśli są to wymieniają się między sobą i to wystarcza.

2 Jeśli ktoś ma coś ciekawego i ma tego w nadmiarze to na własną rękę rozprowadza sobie towar.

3 Po co wam bank w którym będą dostępne same capensisy ? Chcecie sobie white flower-a na typical-a wymieniać ? :D

Z tego co pamiętam był już taki bank i co z tego jak i tak nic w nim nie było :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BartoszW
Moim zdaniem to się nie może udać ponieważ:

1 W naszym kraju praktycznie nie ma hodowców z ciekawymi gatunkami, a jeśli są to wymieniają się między sobą i to wystarcza.

2 Jeśli ktoś ma coś ciekawego i ma tego w nadmiarze to na własną rękę rozprowadza sobie towar.

3 Po co wam bank w którym będą dostępne same capensisy ? Chcecie sobie white flower-a na typical-a wymieniać ? :D

Z tego co pamiętam był już taki bank i co z tego jak i tak nic w nim nie było :D

Nom masz troszkę racji. Na Cpuk widziałem ludzie mają fajne rośliny, a tutaj to capensisy, spatulaty i pigmejki niektórzy.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.