ITON Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 witam mam pytanie ponieważ troche niepodoba mi się wygląd różnych rosiczek rosnących w oddzielnych doniczkach chcę posadzić je w dużej kuwecie razem!, plus dołożyć muchołówkę i kapturnicę - czyli stworzyć coś na wzór "małego domowego torfowiska - czy tak można, i jakie są wasze sugestie i propozycje, oraz na co zwrócić uwagę !!! doniczka ta nowa duża to taka balkonowa czyli około 90 cm dł x 15 cm szer x 15 cm wys pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Rosiczki razem jak najbardziej, muchołówka i kapturnica odpadają, chyba że będziesz je wysadzał na zimę - rosiczki o których pewnie myslisz nie zimują a muchołówki i kapturnica tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 (edytowane) Jeśli wszystkie te rośliny, które chcesz posadzić mają podobne wymagania to nie widzę przeszkód. Pomysł bardzo ciekawy Wrzuć zdjęcie jak już skoczysz... może sam zrobię coś podobnego, z tym, że z roślinami mniej wymagającymi Edit::.. szamanka mnie uprzedziła muchołówka i kapturnica odpadają, chyba że będziesz je wysadzał na zimę o zimowaniu nie pomyślałem... Ale wpadłem na pewien pomysł... Rośliny, które nie zimują zasadź normalnie w tej dużej doniczce, a te które zimują wsadź dodatkowo do małych doniczek, by w razie czego wyciągnąć na zimę i wstawić w miejsce zimowania. Edytowane 10 Czerwca 2008 przez edeks Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 10 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2008 tzn oczywiście na zimę kapturnice i muchołówki byłyby przesadzane i przygotowywane do zimowania a pomysł z małymi doniczkami całkiem ciekawy!! jak zrobię foty to zapodam i na koniec jeszcze jedno pytanie czy rosiczki rosnąc nie będą się zakłócały? i jaka powinna być odległość od poszczególnych roślinek? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Na dobrą sprawę można i wszystko razem o ile zachowa się ważne czynniki dla każdej z roślin. Żeby nie było to czcze pisanie moją wypowiedź popieram przykładem http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=24822 Pewnie dużo osób już widziało ,ale gro ludzi jeszcze nie . Bez wątpliwości jest się na co popatrzeć i czym zainspirować Można zauważyć ,że w tym terrarium mieszają się klimaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 10 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2008 bardzo fajne ale aż o tak rozbudowanym to ja nie myślałem - no może kiedyś, myślę że na początek duża donica balkonowa, rosiczki razem w torfie, a muchołowki i kapturnice tez z nimi ale w małych doniczkach zatopionych w torfie, co by na zimowanie wyciagnąć - ale pojawia się jeszcze kilka problemów, popierwsze te doniczki są dość głębokie, czy aż taka warstwa torfu i podlewanie przez podsiąkanie da radę utrzymać odpowiednią wilgotność, i tak adoniczka będzie już troszkę ważyć niestety - więc codzienne wystawianie na balkon odpada a donica będzie stała na południowym parapecie, ale bez docierania bezpośrednich promieni słonecznych - czy to wystrczy? - no ewentualnie raz na kilka dni dam radę ją wystawić na słoneczka - ale nie za często Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 (edytowane) To wszystko zależy od tego jakie rodzaje chcesz zasadzić. Capensisom to wystarczy, muchołówka może aż tak się nie wybarwić, kapturnica... nie wiem, nie miałem z nią doczynienia. Inne rosiczki... podejrzewam, że rosnąć będą, ale mogą nie być aż tak mocno wybarwione. Może postaw tą doniczkę na ziemi przed oknem balkonowym... Jak słońce będzie na przeciwko drzwi balkonowych to je otwierasz na oścież, doniczka będzie w słońcu a nie musisz jej wyciągać na balkon Albo gdy będą już dość ciepłe noce to zostaw je na noc na balkonie, ewentualnie jak zapowiada się deszcz to przykryj wcześniej przygotowaną przykrywką na wymiar. Możliwości masz dużo pomyśl i coś skombinuj. Może jakimś wiadrem?? pomysł moim zdaniem super ja sam już szukam ciekawych odmian rosiczek Już sobie wygrażam moje mini torfowisko Edytowane 10 Czerwca 2008 przez edeks Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Jeśli zależy Ci na czymś niższym to poszukaj takich doniczek do bonsai Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Nasuną mi się kolejny pomysł Zamiast doniczek, możesz zasadzić te rośliny w takich koszyczkach Wiele razy kupowałem rośliny do akwarium, rośliny były właśnie w takich koszykach. Akurat małe i z każdej strony może dość wilgoć do torfu. Zimowanie w takim koszyku też nie byłoby problemem, ponieważ roślina nie powinna stać w wodzie. Możesz sam zrobić taki koszyk. Utnij pudełko po jogurcie w miejscu, w którym Ci pasuje, następnie nagrzanym grubym drutem/prętem wypal dziury z boku i z dołu pudełka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 10 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2008 te podstawki od bonsai przeszły mi przez myśl, ale są za małe - tzn jak dla moich celów - ja chcę osiągnąć takie mini torfowisko na całości parapetu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi