adam69691 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Piękne masz terra, sam trochę Tobie zazdroszczę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Lipca 2012 Autor Share Napisano 10 Lipca 2012 Szybki update, bo niektóre tłustosze zaczęły kwitnąć: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 ładnie to wygląda co się stało z mchem na dnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Ale pięknie to wygląda .Wszystko ma swoje miejsce .Piękne roślinki jak i ich kwiatki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Mech jest, tylko tłustosze go już trochę zarosły. Zaczynają kwitnąć ciekawsze gatunki niż P. 'Tina', więc niedługo wrzucę trochę fotek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 17 Października 2012 Autor Share Napisano 17 Października 2012 Fotki z ostatnich 3 miesięcy - nie bardzo udaje się eksperyment z darlingtonią - doniczka z rośliną zanurzona prawie całkowicie w wodzie płynącej (wodospad) nie sprawdza się i muszę wymysleć chyba podobny patent co poprzednio czyli coś la pływająca wyspa. Nie bardzo też podobało się D. prolifera, ale to ze względu na nieprzeprowadzenie przez mnie stopniowej aklimatyzacji. Na szczęście młode roślinki zaczęły wychodzić z podłoża D. schizandra i D. scorpioides nieźle odnalazły się w środowisku zajmowanym głównie przez tłustosze. Dosyć ważne okazuje się dokarmianie roślin w takim zbiorniku. Wystarczy położyć kawałek jabłka czy innego owocu, ustawić włączenie wiatraczka co 4 godziny i rośliny są najedzone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 24 Października 2012 Share Napisano 24 Października 2012 Gratki i szacun. Szczena opada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Saga trwa: D. scorpioides śpi: Za to po masakrze (porównajcie zdjęcie z października) D. prolifera odżyła "całym kubełkiem, w którym rośnie": Tłustosze niedługo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2013 Update po zimie (zdjęcia tradycyjnie na szybko, nawet ostatnie bez żadnego makro ani statywu zrobione z ręki): Generalnie kolekcja trochę się przerzedziła po małej wyprzedaży, rośliny po zimie są jeszcze w stanie rozbudzania się, więc widać częściowo pojemniki, doniczki itp. Od ostatniej aktualizacji mam następujące wnioski: - błędem było niedokarmianie tłustoszy zimą (choćby karmą dla rybek) - wcześniej nigdy tego nie robiłem, bo najadały się jesienią, ale po raz pierwszy część z nich (np. P. moctezumeae) jest trzymana bezpośrednio na skałce lawy i żadnych składników odżywczych nie dostawała co odbiło się na wyglądzie roślin, - dla D. schizandra i D. prolifera to nie są wymarzone warunki (trochę zbyt ciepło i zbyt niska wilgotność 50-65%), ale radzą sobie, - jedna D. scorpioides budzi się, udało się więc jej przetrwać zimę, - darlingtonia padła - stawiam na zbyt dużo minerałów w wodzie - mimo podlewania wodą z filtra RO, tworzące wodospad piaskowce musiałby uwolnić pewne minerały (tutaj podpowiedzieć może co nieco Krzysiek) lub na zbyt mokre podłoże i niezapewnienie dopływu powietrza korzeniom (rosła w żywym LFS z dużą warstwą pumeksu jako drenażu), - w miejsce darlingtoni eksperymentuję obecnie z pływaczami (U. alpina i U. longifolia), liczę na kwiaty - wyrzuciłem cały mech w postaci poduch, w części spleśniał i do niczego się już nie nadawał, zastąpiłem go nadwyżką sphagnum ze szklarni -zobaczymy jak sobie poradzi, liczę, że trochę zarośnie zbiornik. Jak widać, cały czas coś się zmienia, generalnie lubię eksperymentować, więc nie wszystkie gatunki mają idealne warunki. Jakby ktoś chciał hodować w jednym zbiorniku tłustosze meksykańskie, rosiczki z Queensland i D. scorpioides to mogę powiedzieć - da się, choć ciężko o rewelacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 17 Kwietnia 2013 Share Napisano 17 Kwietnia 2013 Co do temperatury dla D. schizandra(u mnie małe) i D. prolifera nie zgodzę się przy temperaturze w granicach 30 stopni cały czas rosną świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 Ok, update, rzut oka na całość, można sobie porównać co rośnie lepiej, co gorzej: i zdobycz D. prolifera (tak, jakimś cudem sama złapała) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Września 2013 Autor Share Napisano 24 Września 2013 Aktualizacja na dzień dzisiejszy - oto co zostało po wyprzedaży części gatunków. Doszła jedna roślina P. alba x moctezumae (ta duża na lawie po lewej stronie): D. prolifera i D. schizandra nadal mają się nieźle: D. prolifera wypuściła długie pędy kwiatowe, a na jednym z nim taki oto bynajmniej-nie-kwiatek: No i jedna z dwóch D. scorpioides ciągle daje radę: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Schizandra wygląda całkiem fajnie, ładne rośliny:) moof Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 boskie tłustosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Mój wzrok też się wtopił w D. schizandra, ale inne rośliny też wyglądają soczyście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi