fly guy Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Kilka zdjęć kwitnących tłustoszy: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Generalnie pora roku taka, że niewiele się dzieje, ale udało mi się uchwycić jeden ładny kwiat P. debbertiana 'pink flower': Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Maja 2011 Autor Share Napisano 2 Maja 2011 Wrzucam kilka fotek tego, co aktualnie kwitnie P. moctezumae: P. agnata: P. 'Aphrodite': I wygląd całości po zimie, może to mnie zmobilizuje to jakiegoś nowego ułożenia wszystkiego, bo tłustosze jesienią się ledwo mieściły i zarastały jeden drugiego. Z PD zniknęła duża Darlingtonia californica. Byłą już zbyt duża do takiego terra. teraz rośnie na zewnątrz razem z kapturnicami. Postanowiłem wykorzystać pomysł paulo09 z tego tematu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Darlingto...ica-t12380.html zobaczymy czy się sprawdzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 W tym roku prace niestety nie ruszyły z miejsca i niewiele się ogólnie działo. Pojawił się tylko jeden nowy mieszkaniec i do tego nie tłustosz. Przełom września i października to okres, kiedy chyba jest najwięcej kwiatów jednocześnie, dlatego wrzucam kilka fotek: W tym roku ulubionym pokarmem moich tłustoszy są komary. Muszą o nie walczyć z małymi ślimakami, które się zalęgły i nie da się ich wytępić (na szczęście jedzą tylko P. cyclosecta). Widziałem nie raz, jak te ślimaki wyżerały tłustoszom z liści złapane komary. Br.... W przyszłym roku na pewno będzie przebudowa. Materiały już są więc może i czas na wiosnę się znajdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Rośliny idą spać. Nawet P. debbertiana przestała się wybarwiać: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 Ogólny rzut terra i zdjęcia rozet zimowych. Niektóre rośliny były w trakcie tworzenia kwiatów, kwiaty nigdy się nie rozwinęły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2012 Pingularium Darlingtonium w obecnym kształcie po 4 latach zakończyło swój żywot. Rośliny do przesadzenia/ zbycia (chętnych zapraszam do działu sprzedam): Work in progress... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Cały dzien z głowy, ale PD odświeżone. Tzn. wszystko ze środka wywalone i zrobione na nowo, ale piszę "odświeżone", gdyż koncepcja jest podobna. Akwarium to samo, oświetlenie i wietrzenie też, nawet pompka do wodospadu ta sama. Całkowicie zmieniłem podłoże. W starym zalęgły się nie wiadomo z czego takie małe ciemne ślimaki i za nic nie dało się tego wytępić. Mam nadzieję, że nie zaczepił się żaden o korzenie tłustoszy przy przesadzaniu ;-) Tym razem podstawa nie była robiona z pianki później pociągniętej lakierem, lecz głównie z keramzytu i kawałków lawy oraz piaskowca. Podłoże dla tłustoszy meksykańskich też jest bardziej urozmaicone (piasek gruboziarnisty, perlit, sermis, pumeks, wermikulit, diatomit). Większość roślin posadzona jest w doniczkach, żeby łatwiej było zapanować nad .... gospodarką wodną zbiornika. Generalnie woda z wodospadu wlewa się z powrotem do zbiornika, w którym siedzą darlingtonie i D. adelae, ale już zdarzały mi się w przeszłości przecieki do głównego zbiornika. Jeden kawałek skały się przesunie i już woda leci trochę inaczej... W niektórych miejscach widać jeszcze doniczki, ale jak tylko rośliny się rozbujają to powinno wszystko ładnie zarosnąć. Zmieniło się także miejsce położenia PD. Z jasnej piwnicy poszło do części mieszkalnej. Zobaczymy jak to się przełoży na rośliny. W piwnicy zimą było czasem zbyt chłodno (2-3 st C) i niektóre tłustosze tego nie wytrzymały. I jeszcze lista roślin zamieszkujących to akwarium: Darlingtonia californica Drosera adelae Drosera prolifera Drosera schizandra Drosera scorpioides Pinguicula 'Aphrodite' (agnata x moctezumae) Pinguicula 'Tina' (agnata x zecheri) Pinguicula 'Sethos' (ehlersiae x moranensis) Pinguicula agnata Pinguicula agnata x jaumavensis Pinguicula debbertiana Pinguicula emarginata Pinguicula esseriana Pinguicula gigantea Pinguicula laueana Pinguicula gypsiola x moctezumae Pinguicula gigantea x moctezumae Pinguicula gracilis x moctezumae Pinguicula 'Florian' (debbertiana x esseriana) Pinguicula spec. 'El Mirador' Pinguicula moctezumae Pinguicula spec. Kohres x gypsiola. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Super się czyta i ogląda ten temat. Liczę, że nie pozwolisz nam się nudzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Kawał dobrej roboty - gratuluję . I, oczywiście, troszkę zadroszczę Szczerze życzę, aby udało sie zażegnac problem ślimaków. Chociąz dziwię się troszkę, że nie zastosowałeś w poprzednim vivarium jakiegoś moluskocyda na te "potwory". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Pięknie to wygląda. Zdecydowanie to już nie tylko 'zbiornik hodowlany', ale również ozdoba mieszkania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Jeśli chodzi o eliminację ślimaków - niektóre sztuki to miały po 1 mm wielkości i było tego sporo, więc nie wiem jak trzeba by to wyeliminować - musiałbym zlać dokładnie całe podłoże wraz z tłustoszami - nie wiem jak rośliny zareagowałoby na taki preparat. Ale jeśli możecie coś polecić co nie zaszkodzi roślinom - chętnie użyję prewencyjnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Zacna kompozycja! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Kozacko to wygląda nie ma co Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Świetnie to wygląda! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi