karoca26 Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 Teraz to juz slonca jest bardzo malo...I zimnooo na dworzu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 Rośliny są przyzwyczajone do takich warunków, później bez problemów wchodzą w okres spoczynku. Poniżej parę zdjęć, również starszych których wcześniej nie zamieszczałem na forum. Zdjęcie sprzed roku, porażona muchołówka 'Pink Venus'. Typowym objawem jest czernienie nierozwiniętych pułapek. W tym przypadku doszło do jakiejś infekcji, roślina została oddzielona od innych i uschła kilka dni później. Zimowanie Muchołówka z pędem kwiatowym, wczesna wiosna Również podczas kwitnienia muchołówki mogą przechodzić intensywne podziały - tutaj w początkowym stadium, rośliny nie są jeszcze gotowe do rozdzielenia 'Sawtooth' wiosną, po zimowaniu Muchołówki 'Typical' wczesną wiosną, rozpoczynające wzrost. Ciekawy pęd kwiatowy Pułapka 'Sawtooth'... ... i jej późniejsza zdobycz Pułapka muchołówki Pułapka muchołówki Muchołówka, forma czerwona. Na jesień wiele muchołówek rosnących na zewnątrz nabiera intensywnego, czerwonego zabarwienia mimo krótszego dnia. 'Spider' Muchołówka 'Red Dragon' Od lewej: paulo09's Pink Venus;) i jakaś muchołówka z in vitro z Czech D. aliciae, jedna z niewielu rosiczek jakie posiadam 'Red Burgundy' Młode, boczne odrosty muchołówki 'Typical'. Roślina często wypuszcza je na jesień 'Typical'. Mój ulubiony okaz, duża wieloletnia roślina Obecny wygląd 'Sawtooth' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Piękne roślinki:) jak się takich raczej nie dochowam...Gdzie je trzymasz , że ci tak pięknie rosną...? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 A w jakiej temp. zimowałeś i przy jakim swietle ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 (edytowane) Dolaczam sie do pytania badosa. Czy wystarczy w zimowanie okno zachodnie w piwnicy?Temp. raczej dobra na zimowanie.. Edytowane 14 Września 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Września 2008 Autor Share Napisano 15 Września 2008 Wszystkie muchołówki trzymam na zewnątrz. Co do zimowania, to swoje rośliny zimuję w temperaturach od ok. -5 do +10*C przy pełnym dostępie do światła (strych, okno dachowe:) ). To dosyć ostre warunki, ale muchołówki dobrze je znoszą. Małe rośliny również "zimuję", ale na wschodnim parapecie w piwnicy, temperatura wynosi ok. 12*C. karoca26 - jaką temperaturę masz w tej piwnicy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 (edytowane) Nie wiem jaka mam. Bede teraz pierwszy raz zimowal. Ale mysle ze za zimno nie bedzie. JAk bedzie duzooo na minusie to bedzie dobra dla roslin, bo przez moja piwnice plyna cieple rury, ktore moge w kazdej chwili zakrecic i w calym bloku nie bedzie ciepla Ale jak bede widzial ze beda wchodzic w okres spoczynku, to pojde do piwnicy i zmierze temeparute. A gdyby byla wyzsza to moze byc 15'C? Postaram sie zrobic odpowiednia teperature do zimowania. Edytowane 15 Września 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi