Skocz do zawartości

Kilka Zdjęć, Muchołówki

moof

Rekomendowane odpowiedzi

Rośliny są przyzwyczajone do takich warunków, później bez problemów wchodzą w okres spoczynku.

Poniżej parę zdjęć, również starszych których wcześniej nie zamieszczałem na forum.

porazeniebq4.jpg

Zdjęcie sprzed roku, porażona muchołówka 'Pink Venus'. Typowym objawem jest czernienie nierozwiniętych pułapek. W tym przypadku doszło do jakiejś infekcji, roślina została oddzielona od innych i uschła kilka dni później.

zimowa%6e%69%65%65l6.jpg

Zimowanie

kwitnierf4.jpg

Muchołówka z pędem kwiatowym, wczesna wiosna

podzialymd8.jpg

Również podczas kwitnienia muchołówki mogą przechodzić intensywne podziały - tutaj w początkowym stadium, rośliny nie są jeszcze gotowe do rozdzielenia

sawwiosnakq4.jpg

'Sawtooth' wiosną, po zimowaniu

p1090907tt5.jpg

Muchołówki 'Typical' wczesną wiosną, rozpoczynające wzrost.

pedkwiatowybh2.jpg

Ciekawy pęd kwiatowy

sawlatoas0.jpg

Pułapka 'Sawtooth'...

sawjetkaal4.jpg

... i jej późniejsza zdobycz

pul2od1.jpg

Pułapka muchołówki

pul1hk7.jpg

Pułapka muchołówki

czert2wy3.jpg

Muchołówka, forma czerwona. Na jesień wiele muchołówek rosnących na zewnątrz nabiera intensywnego, czerwonego zabarwienia mimo krótszego dnia.

spidergb4.jpg

'Spider'

rd2uc4.jpg

rd1fd4.jpg

Muchołówka 'Red Dragon'

pinkklon2at1.jpg

pinkklon1nl1.jpg

Od lewej: paulo09's Pink Venus;) i jakaś muchołówka z in vitro z Czech

aliciaeui0.jpg

D. aliciae, jedna z niewielu rosiczek jakie posiadam

redbbo3.jpg

redbt2en0.jpg

redbt1vw0.jpg

'Red Burgundy'

typtodruu3.jpg

Młode, boczne odrosty muchołówki 'Typical'. Roślina często wypuszcza je na jesień

typt1er2.jpg

'Typical'. Mój ulubiony okaz, duża wieloletnia roślina

sawt2bz3.jpg

sawt1xz9.jpg

Obecny wygląd 'Sawtooth'

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie muchołówki trzymam na zewnątrz.

Co do zimowania, to swoje rośliny zimuję w temperaturach od ok. -5 do +10*C przy pełnym dostępie do światła (strych, okno dachowe:) ). To dosyć ostre warunki, ale muchołówki dobrze je znoszą. Małe rośliny również "zimuję", ale na wschodnim parapecie w piwnicy, temperatura wynosi ok. 12*C.

karoca26 - jaką temperaturę masz w tej piwnicy?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaka mam. Bede teraz pierwszy raz zimowal. Ale mysle ze za zimno nie bedzie. JAk bedzie duzooo na minusie to bedzie dobra dla roslin, bo przez moja piwnice plyna cieple rury, ktore moge w kazdej chwili zakrecic i w calym bloku nie bedzie ciepla :P Ale jak bede widzial ze beda wchodzic w okres spoczynku, to pojde do piwnicy i zmierze temeparute. A gdyby byla wyzsza to moze byc 15'C?

Postaram sie zrobic odpowiednia teperature do zimowania.

Edytowane przez karoca26
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.