Skocz do zawartości

Kiełkowanie Nasion Dzbaneczników- Warunki "normalne" + "normalne" Z Ga3

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

7 lipca nastawiłem po ok. 10 nasion każdego z tych dzbanków na 30% MS, 20g sach/l, 10g agaru/l. 1 świetlówka 18W (T8), zwykłą (chyba koło 1500 lumenów), 16h światła dziennie. Sterylizacja- 7 min. 10% wybielacz z detergentem, dokładne płukanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

KIEŁKUJĄ!!

:D:D

Dzisiaj zrobiłem dokładny przegląd- w kuwecie z maximą ok. 5-6 kielków, mini maximy mają po jednym pionierze, macfarlanei ma kolo 3 dzielnych kiełków, tylko ramspina na razie siedzi cicho, ale niebawe to sie chyba skonczy ;)

Po 22 dniach 1sze kiełki, nasiona dość świeże ale bez rewelacji- myslę ze w tym momencie kiełkowanie dzbanków przez rok mozna uznać jako mit.... Wystarczy 16h światła i duza wilgotnosc ;)

Niebawem (1-2 miesiace) pewnie bede miał na wymianę dużo małych kiełków dzbanków, pytanie tylko czy wytrzymają transport?

Odnośnik do odpowiedzi

sativ, nie zapominaj że nie wszystkie gatunki wykiełkują w niecały miesiąc. Spróbuj z dzbankami z górnej pułki, jeśli zdobędziesz nasiona.

Poza tym gratuluję i czekam na foty ;) Oraz życzę powodzenia w dalszym kiełkowaniu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie mój aparat nie daje rady, będą ;) Jeśli w przyszłości będe miał nasiona np. macrophylla'i to raczej zostaną załadowane na in vitro, z nasion za wolno rosną ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Właśnie wróciłem z wyjazdu- kiełki po ok. 5mm, tylko ramspina nie kiełkuje. Dla odmiany w TC udało sie uniknąć zakażenia tylko jej, pozostałe maja po 1-2 kiełki które były nie do końca odkażone. Następne próby będą przeprowadzone z NaDCC, który wygląda o wiele bardziej obiecujaco.

Odnośnik do odpowiedzi

Po 24 dniach N. maxima na pożywce zaczyna kiełkować. :P Pozostałe nasiona po drobnych zabiegach czyszczących maja sie dobrze, straciłem tylko N.mini maxime#2 [zanieczyszczenia opadowe w ilosci- wuchta, przejechałem pewnie gołą łapą nad pożywką...] Procedura sterylizacji jest całkiem OK, tylko 3-4 nasiona były zanieczyszczone, wiekszosc tych które wystapiły to opadowe.

jesli ktos bedzie próbował sugeruje podwyzszyc do 8-10 min 10% wybielacza dla większych nasion, mniejszym starczy 5-7min. Ja przerzucam sie z testami na NaDCC, tylko na N.maximie - 300-600mg/l, 18-24h, do tego powtórzę na mini maximie#2 zabieg, 10% wybielacz 10 minut, pożywka ta sama [chce ja mieć w kulturze in vitro]

Dalsze testy będą prowadzone tylko na N.maximie [żeby nie mieszac za duzo czynników naraz] jak wykiełkuje porządnie, potraktuje ją kinetyną na stand. pożywce dla dzbanków (baza MS, jak beda problemy to Knudsen], 3mg/l

tak na marginesie- widzialem ze sporo osób interesuje sie in vitro, może by tak utworzyć nowy dział o TC? Myśle ze pomoze znacznie w uporządkowaniu wszytskiego, bo aktualnie tematy o in vitro sie gubią

aa- nasiona kiełkowane "zwykłą metodą" rosną, powoli bo powoli ale największe maja juz po 3 listki ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Rosna rosną;) ale powolutku i lekko je przypalają te swietlówki... przenosze je do mniej oświetlonego terrarium, zdecydowanie najlepiej wypada in vitro gdzie niedawno po chyb 3 miesiącach zaczęła kiełkować N. ramspina [na sphagnum 0 progressu]

Odnośnik do odpowiedzi

Rosna rosną;) ale powolutku i lekko je przypalają te swietlówki... przenosze je do mniej oświetlonego terrarium, zdecydowanie najlepiej wypada in vitro gdzie niedawno po chyb 3 miesiącach zaczęła kiełkować N. ramspina [na sphagnum 0 progressu]

tylko pogratulowac takk

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Tak wiec jest "mały" problem- wydaje mi sie ze użyte oświetlenie jest za mocne i przypala kiełki- strasznie wolno rosną, potem robią sie coraz jaśniejsze a niektóre padają...

[za to helkom sie tam bardzo podoba]

testowo przeniosłem 1 doniczkę pod mniejsze lampy, zobaczymy co z tego wyjdzie...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.