sativ Napisano 7 Lipca 2008 Autor Share Napisano 7 Lipca 2008 7 lipca nastawiłem po ok. 10 nasion każdego z tych dzbanków na 30% MS, 20g sach/l, 10g agaru/l. 1 świetlówka 18W (T8), zwykłą (chyba koło 1500 lumenów), 16h światła dziennie. Sterylizacja- 7 min. 10% wybielacz z detergentem, dokładne płukanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Lipca 2008 Autor Share Napisano 10 Lipca 2008 KIEŁKUJĄ!! :D Dzisiaj zrobiłem dokładny przegląd- w kuwecie z maximą ok. 5-6 kielków, mini maximy mają po jednym pionierze, macfarlanei ma kolo 3 dzielnych kiełków, tylko ramspina na razie siedzi cicho, ale niebawe to sie chyba skonczy Po 22 dniach 1sze kiełki, nasiona dość świeże ale bez rewelacji- myslę ze w tym momencie kiełkowanie dzbanków przez rok mozna uznać jako mit.... Wystarczy 16h światła i duza wilgotnosc Niebawem (1-2 miesiace) pewnie bede miał na wymianę dużo małych kiełków dzbanków, pytanie tylko czy wytrzymają transport? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 sativ, nie zapominaj że nie wszystkie gatunki wykiełkują w niecały miesiąc. Spróbuj z dzbankami z górnej pułki, jeśli zdobędziesz nasiona. Poza tym gratuluję i czekam na foty Oraz życzę powodzenia w dalszym kiełkowaniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Lipca 2008 Autor Share Napisano 10 Lipca 2008 Aktualnie mój aparat nie daje rady, będą Jeśli w przyszłości będe miał nasiona np. macrophylla'i to raczej zostaną załadowane na in vitro, z nasion za wolno rosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Gratulacje Później możesz na forum posprzedawać swoje obiekty badań. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 11 Lipca 2008 Autor Share Napisano 11 Lipca 2008 Foto kiełków- niestety aparat nieogarnia:/ A tu hodowla in vitro;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Lipca 2008 Share Napisano 11 Lipca 2008 Gratulacje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 27 Lipca 2008 Autor Share Napisano 27 Lipca 2008 Właśnie wróciłem z wyjazdu- kiełki po ok. 5mm, tylko ramspina nie kiełkuje. Dla odmiany w TC udało sie uniknąć zakażenia tylko jej, pozostałe maja po 1-2 kiełki które były nie do końca odkażone. Następne próby będą przeprowadzone z NaDCC, który wygląda o wiele bardziej obiecujaco. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 Po 24 dniach N. maxima na pożywce zaczyna kiełkować. Pozostałe nasiona po drobnych zabiegach czyszczących maja sie dobrze, straciłem tylko N.mini maxime#2 [zanieczyszczenia opadowe w ilosci- wuchta, przejechałem pewnie gołą łapą nad pożywką...] Procedura sterylizacji jest całkiem OK, tylko 3-4 nasiona były zanieczyszczone, wiekszosc tych które wystapiły to opadowe. jesli ktos bedzie próbował sugeruje podwyzszyc do 8-10 min 10% wybielacza dla większych nasion, mniejszym starczy 5-7min. Ja przerzucam sie z testami na NaDCC, tylko na N.maximie - 300-600mg/l, 18-24h, do tego powtórzę na mini maximie#2 zabieg, 10% wybielacz 10 minut, pożywka ta sama [chce ja mieć w kulturze in vitro] Dalsze testy będą prowadzone tylko na N.maximie [żeby nie mieszac za duzo czynników naraz] jak wykiełkuje porządnie, potraktuje ją kinetyną na stand. pożywce dla dzbanków (baza MS, jak beda problemy to Knudsen], 3mg/l tak na marginesie- widzialem ze sporo osób interesuje sie in vitro, może by tak utworzyć nowy dział o TC? Myśle ze pomoze znacznie w uporządkowaniu wszytskiego, bo aktualnie tematy o in vitro sie gubią aa- nasiona kiełkowane "zwykłą metodą" rosną, powoli bo powoli ale największe maja juz po 3 listki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość chroman Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 i jak tam kielki?? rosna czy padly?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Rosna rosną ale powolutku i lekko je przypalają te swietlówki... przenosze je do mniej oświetlonego terrarium, zdecydowanie najlepiej wypada in vitro gdzie niedawno po chyb 3 miesiącach zaczęła kiełkować N. ramspina [na sphagnum 0 progressu] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość chroman Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Rosna rosną ale powolutku i lekko je przypalają te swietlówki... przenosze je do mniej oświetlonego terrarium, zdecydowanie najlepiej wypada in vitro gdzie niedawno po chyb 3 miesiącach zaczęła kiełkować N. ramspina [na sphagnum 0 progressu] tylko pogratulowac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 Tak wiec jest "mały" problem- wydaje mi sie ze użyte oświetlenie jest za mocne i przypala kiełki- strasznie wolno rosną, potem robią sie coraz jaśniejsze a niektóre padają... [za to helkom sie tam bardzo podoba] testowo przeniosłem 1 doniczkę pod mniejsze lampy, zobaczymy co z tego wyjdzie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 No gratuluje. A moze zrobilbys jakies zdjecia. Chetnie bym objezal. NIe tylko kielek, ale rowniez calego terra. P.S. Jakbys mogl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi