Skocz do zawartości

Mrówki I Kapturnica

xszymonx

Rekomendowane odpowiedzi

czy mrówki są w stanie zaszkodzić kapturnicy?? bo chodzą do tego nektaru który produkuje kapturnica, a z kielicha bezproblemu wychodzą, czy powinienem spryskać jakimś środkiem owadobójczym?? czy może nie ma się o co bać??

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja myślałem żeby zrobić to obsypać wokół pojemnika jakimś proszkiem na mrówki , to wtedy nie dostaną sie do doniczki... chociaż teraz nie mam pojecia skąd one tam są jeżeli od doniczki do sciany pojemnika jest 2-3cm.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zaszkodzą, btw gdzies na zagranicznej stronie o symbiozach roślin z mrówkami znalazłam teorię wg której dzbaneczniki i mrówki/ termity też łączy symbioza - mrówki korzystają z nektaru wytwarzanego przez dzbanecznika, dzbanecznik korzysta z mrówek, ale jedynie małej części mrówczej społeczności.

Bardzo łatwo mozna to odnieśc do tego przypadku z kapturnicami, gdyby nie to że mrówki wyłażą z kielichów, ale purpuree sa jakies takie nieudolne.

Gawien - a liść nie opiera się gdzieś o ścianę? U mnie tak właśnie właziły na rosliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pozbywania się mrówek. Jak bardzo Ci przeszkadzają, lepiej nie pryskaj niczym kapturnicy, bo nie wiadomo czy jej to nie zaszkodzi. Poszukaj po sklepach takiej kredy na owady. Mam taką w domu, wystarczy narysować linię dookoła doniczki i mrówki na pewno tam nie wejdą, a nawet jak na początku będą tam chodzić, to kreda je zatruje. Miałam inwazję mrówek w domu, bo się pchały przez balkon. Wystarczyło pomalować kredą przed progiem i już ich nie ma :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupić taką kredę... Szamanko nie nie opierają sie , wchodzą najpierw na jedną kapturnice która jest najblizej krawędzi pojemnika i z niej przechodzą na inne , najwiecej ich jest w Juthatip Soper , zaraz zobacze czy uda mi sie zrobić zjęcie to w ciągu 10 min wstawie.

Odnośnik do odpowiedzi

Są i zdjęcia , mrówki wlazły teraz widocznie głębiej bo jeszcze wczoraj byly juz na samej górze kaptura. Na jednym ze zdjęc zaznaczyłem miejsce które jest ciemniejsze , od tego miejsca do dolu są mrówki.

Dodam tylko że kapturnice stoją na dworzu wiec mrówki mi nie przeszkadzają , tylko że ich jest tak dużo ze ten kaptur jest można powiedziec zapchany... Czy nie zaszkodzi to tej kapturnicy ?

post-3718-1214067206.jpg

post-3718-1214067219.jpg

Edytowane przez Gawien
Odnośnik do odpowiedzi

od 2 lat po moich kapturnicach chodza mrowki i nadal zyja. zauwazylem ze jeden gatunek przyciaga mrowki - soper na przyklad, inny muszki - flava a inny dorosle muchy - minor x purpurea. co maja owady im zrobic skoro to ich pozywienie?

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.