Skocz do zawartości

Sztuczne Zapylenie Kwiatu Kapturnicy

PioFer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wlasnie zaczal mi otwierac sie kwiat Sarracenia psittacina, zamierzam go recznie zapylic (samozapylenie) poniewaz nie posiadam innej kapturnicy ktora na chwile obecna kwitnie w zwiazku z tym mam pytania.

1. Zapylac odrazu po otwarciu calkowity otwarciu sie kwiatu czy moze poczekac kilka dni i wtedy zapylic?

2. Czym najlepiej przeniesc pylek na znamie slupka (pedzelek, aplikator cieni do powiek z gąbeczką, pałeczki do uszu)?

3. Czekac az dojzaly pylek wysypie sie z pylnikow na dno parasolowatego slupka czy zebrac pylek z pylnikow czy moze zebrac pylek z pylnikow i z dna parasolowatego slupka i przeniesc na znamie slupka?

4. Czy czynosc zapylania mam wykonac kilka razy w kilkudniowych odstepach czy moze wystarczy tylko raz?

5. Po jakim czasie powinny odpasc platki?

6. Jak dlugo trzeba czekac na wytworzenie sie nasion w zalazni?

dsc02686ac7.th.jpg

dsc02687pu2.th.jpg

dsc02688jg5.th.jpg

dsc02689pe8.th.jpg

dsc02690dg7.th.jpg

Pozdrawiam :)

Edytowane przez PioFer
Odnośnik do odpowiedzi

1- Bez róznicy

2- Wg mnie pałeczka do uszu lub aplikator cieni do powiek z gąbeczką :)

3- Nie czekac, ale dać mu dojżeć, jak się zesypuje to jest już lekko przejżały chyba.

4- Wystarczy raz

5- Bez zapylania po 2-3 tygodniach, po zapyleniu do 24h

6- 6-7 miesięcy

Odnośnik do odpowiedzi

...

3- Nie czekac, ale dać mu dojżeć, jak się zesypuje to jest już lekko przejżały chyba.

...

Po ilu dniach plyek zawarty na pylnikach mozna uznac za dojrzały i nadaje sie do zapylenia?

Zdjecia pylnikow na dzien 24.06:

dsc02733ms3.th.jpg

Zdjecia znamiona:

dsc02728ks5.th.jpg

dsc02726lt6.th.jpg

Kwiat w calosci:

dsc02750ld5.th.jpg

Platki troszke zmarnialy poniewaz roslinka byla na na balkonie wczoraj i sloneczko troche przypieklo kwiat. Jesli ktos by chcial wiedziec czy kwiaty kapturnic wydzielaja zapach to musze powiedziec ze tak i to dosc intensywny, ziolowy

Edytowane przez PioFer
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Minal juz miesiac od czasu zapylenia. "Kwiat" trzyma sie bardzo dobrze, zalaznia zrobila sie chropowata, wieksza. Samo zapylenia przebiego bez wiekszych problemow. Strzepalem pylek z pylnikow na dno parasolkowatego slupka i przenioslem bardzo dokladnie za pomoca patyczkow do uszu na wszystkie 5 znamia slupka. Platy i pylniki "odpadly" (ledwo sie trzymaly i wystarczylo je dotknac aby odpadly) po troche ponad 24H.

dsc03042po2.th.jpg

dsc03047se1.th.jpg

dsc02988zi8.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.