PioFer Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Witam. Moja Drosera aliciae wypuscila niedawno 2 pedy kwiatowe. Z tego co czytalem uzyskiwanie nasion z rosiczek okraglolistnych przebiega nieco inaczej niz w przypadku np. D. capensis. Czy moglby mi ktos opisac jak uzyskac nasiona z Drosera aliciae?. Ponizej zamieszczam zdjecia jak to wyglada na chwile obecna: Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 (edytowane) Rosiczka alicji nie jest rosiczką okrągłolistną tylko należy do grupy rosiczek tropikalnych i subtropikalnych tak jak capensis Jest tez samopylna tak jak wspomniana capensis więc nie będzie problemu z uzyskaniem nasion Pozdrawiam P.S. Rosiczka okrągłolistna to inaczej Drosera rotundifolia Edytowane 21 Czerwca 2008 przez malgosiaurban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 mam pytanie:czy drosera spatulata jest samopylna?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 21 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2008 Dzieki za informacje zapamietam na przyszlosc, ale co do tematu to mysle ze przydalby sie opis uzyskiwania nasion z rosiczek okraglolistnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 D. spatulata jest samopylna. Co do rosiczki okrągłolistnej to tez jest samopylna i niczym się chyba nie różni pozyskiwanie z niej nasion. Jeśli się myle proszę mnie poprawić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Tak, rotundifolia jest samopylna i jedynym co trzeba zrobic by uzyskac z niej nasiona to wysypanie ich z torebki nasiennej zanim się same wysypią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 21 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2008 Czytalem poradnik @Kiler_89 dotyczacy uzyskiwania nasion z capensis'ow ktory napisal "U rosiczek rozetkowych (spaltulata, capilaris) nasiona nadają sie do zbioru dopiero 2-3 dni po całkowitym uschnięciu kwiatu po kolejnych 2 zaczynają sie wysypywać" teraz juz nie wiem czym mam potraktowac alicje jako rosiczke okraglolistna czy z grupy tropikalnych/subtropikalnych czy moze rozetkowatych?. Wedlug ogolnej hodowli rosiczek tropikalnych i subtropikalnych rosiczka spaltulata nalezy do grupy rosiczek tropikalnych i subtropikalnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 To prawda że po zakwitnięciu nidiformisa roslina usycha? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Nieprawda, aczkolwiek nidiformisy słabo znoszą kwitnienie i czasem się zdarza że zdechnie. Możesz poczekać i potraktować jak rozetkowatą, nic nie zaszkodzi, aczkolwiek z tego co pamiętam mi się nasionka aliciae szybciej powysypywały. Podział na subtropikalne i tropikalne, zimnolubne, bulwiaste itd. to podział na grupy ekologiczne (wg warunków hodowli), a podział na rozetkowate i nierozetkowate, czy jakiestam inne to podział ze względu na wygląd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 (edytowane) ... Możesz poczekać i potraktować jak rozetkowatą, nic nie zaszkodzi, aczkolwiek z tego co pamiętam mi się nasionka aliciae szybciej powysypywały. ... W takim razie kiedy radzilabys zebrac nasiona zeby uniknac ich wysypania? Ped alicji na dzien 24.06: Zdjecia ciemne poniewaz bylo pochmurno. Edytowane 24 Czerwca 2008 przez PioFer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szerszen Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Witajcie mam pytanko ile razy moze kwitnac d. capensis i alba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Nieskończenie wiele razy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Kwitnie od wiosny do jesieni, na zimę daje sobie spokój, lub wypuszcza dużo mnie pędów. Kwitnie aż nie padanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 25 Lipca 2008 Autor Share Napisano 25 Lipca 2008 Odswieze troche temat. Z 2 pedow alicji zostal tylko jeden ktory jest juz w pelni rozwiniety i kilka pakow ~10 juz zwiazuje nasiona. Kwiaty bardzo szybko przekwitaja (po ok. 24H). Zostalo jeszcze ok. 10 pakow do rozkwitniecia. Pierwszy pak juz zaczyna usychac wiec niedlugo powinny byc nasiona. Ile nasion moge sie spodziewac z jednego paku?. Zrobilem takze kwadrat z bialego papieru tuz pod pakami tak aby pozwolic nasiona wysypac sie bezposrednio na bialy arkusz. Pozniej zamieszcze zdjecia jak wszystko wyglada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badom Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Z jednego paku ok. 50-100 nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi