Skocz do zawartości

Diazol Ew 500

arturostempel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wiem że już podobne tematy były na tym forum, przeczytałem je ale nadal mam pewne wątpliwości. Zauważyłem wczoraj w swojej doniczce robaki po obserwacji i przejrzeniu forum domyslilem sie ze sa to ziemiorki. Dzisiaj kupiłem Diazol EW 500, dawke mam zamiar uzyc 1 ml na 1 litr wody ale teraz pytania:

-Ile razy mam go stosowac?

-Czy duze ilosci mam wlac tego preparatu do doniczki?

-Na jednym podstawku mam dwie doniczki i tylko w jednej sa ziemiorki czy na czas stosowania preapratu lepiej ja wyjac zeby nie staly w jednej wodzie?

-rozumiem ze mam podlewac od gory ?

To by bylo na tyle mysle ze moje pytania moga rowniez pomoc innym hodowcom.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosowałam diazol w takiej proporcji że na takie pudełko po jogurcie 200ml dałam ok. 0,3 ml środka. Stosowałam go raz ale dla pewności można użyc jeszcze raz po tygodniu. Roztwór wlać od góry do doniczki tak żeby spłyną na dól do podstawka. Możesz wyjąc to druga doniczkę ale jaka masz pewnośc że w tej drugiej też nie ma robactwa? radzę w drugiej też zastosować diazol. Pozdrawiam :)

P.S. Ostrzegam Diazol okropnie śmierdzi xP Radzę używać go na "świeżym powietrzu" :)

Edytowane przez malgosiaurban
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam. Ja również mam problem z tymi draniami jakimi są ziemiórki. Jako, że jestem początkujący to proszę fachowców o doradzenie czy ten środek może być również stosowany w przypadku gdy moje roślinki to dopiero tzw siewki? tj. mają jakieś 2 tygodnie po wykiełkowaniu (muchołówki).

Jeśli mogę ten preparat zastosować, to mam kolejne pytanko ; jaki czas zalecacie na pozostawienie tego roztworu w spodku ?.. z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Podlewanie do spodka nie jest efektywne. Osad osiądzie na spodku zamiast trafić pod rośliny i zwalczać owady. Ja podlewam od góry środkami owadobójczymi i nie widzę żadnych przeciwwskazań. Można też zraszać. Środki owadobójcze nie powodują raczej uszkodzeń roślin (Bynajmniej nie zauważyłem u siebie). Moim zdaniem można stosować tak na małych jak i większych roślinach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.