Skocz do zawartości

Nasiona Muchołówki

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro nasiona są świeże to proponuję wysiać je od razu na wilgotny torf. Nasion nie przysypujemy, spryskuj je od czasu do czasu wodą destylowaną żeby rozbić powstające glony. Najlepiej by było gdybyś całość umieścił na południowym parapecie, możesz też czymś przykryć dla zwiększenia wilgotności - ja np. wysiewam nasiona w plastikowych, przeźroczystych pojemnikach po ciastkach :) ale uważaj na pleśń. U mnie świeże nasiona potrafią wykiełkować nawet w ciągu 14 dni od momentu ich zasiania.

A co do pędu - oczywiście, można zrobić z niego sadzonki. Na forum można znaleźć dużo informacji na ten temat.

Edytowane przez moofofoofqa
Odnośnik do odpowiedzi

edeks napisał:
a ja mam pytanie do Skolilaj. Jaka to odmiana? :) Może masz parę nasion na sprzedaż? Czy może już wysiałeś wszystkie?? :P

Dionaea muscipula... Jeszcze nie wysiałem :P

moofofoofqa - mogę spełnić wszystkie warunki w 100%! :D

Odnośnik do odpowiedzi

Sądząc po długości pędu, wyglądzie liści muchołówki i tej kapturnicy obok to roślinom brakuje światła. Jeżeli masz taką możliwość warto trzymać je na zewnątrz, na pełnym słońcu - wówczas się wybarwią i będzie możliwa identyfikacja tej muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje światła? rotfl Są na południowym oknie słońca mają tyle, że nie wiem, czy nie za dużo.

Edit:

A jak chodzi o te kaptury, które są na zdjęciu, to urosły one jeszcze jak była w OBI.

Edit2:

post-2812-1214312796.jpg

Tak to wygląda. Wiem czemu mi wtedy nie napisali jaka to odmiana, bo zadałem pytanie "Jaki to gatunek". :P A więc:

Jaka to ODMIANA?

Edit3:

Dzisiaj przesadziłem moją muchołówkę, i podczas przesadzania zauważyłem, że bulwa wygląda tak jakby były dwie zrośnięte. Nie zrobiłem zdjęcia, więc narysowałem.

1.bmpPobieranie informacji ...

To dwie czy jedna muchołówka?

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.