Skolilaj Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Jaki jest stan nasion tej muchołówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Jak kwiat teraz przekwitł to....chyba dobry:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 23 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2008 Już chyba taki jest przez 2 miesiace i nic sie nie dzieje... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 To muszisz te nasionka zrzucic na papier czy coś ale nie wiem poczekaj jak inni cos powiedzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 żeby sprawdzić czy są nasiona, możesz delikatnie chwycić za uschnięty słupek i go wyrwać, jeżeli są nasiona to wtedy je zobaczysz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 Są nasiona! Jak zasiać? A dało by się jeszcze coś uzyskać z łodygi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Skoro nasiona są świeże to proponuję wysiać je od razu na wilgotny torf. Nasion nie przysypujemy, spryskuj je od czasu do czasu wodą destylowaną żeby rozbić powstające glony. Najlepiej by było gdybyś całość umieścił na południowym parapecie, możesz też czymś przykryć dla zwiększenia wilgotności - ja np. wysiewam nasiona w plastikowych, przeźroczystych pojemnikach po ciastkach ale uważaj na pleśń. U mnie świeże nasiona potrafią wykiełkować nawet w ciągu 14 dni od momentu ich zasiania. A co do pędu - oczywiście, można zrobić z niego sadzonki. Na forum można znaleźć dużo informacji na ten temat. Edytowane 24 Czerwca 2008 przez moofofoofqa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 a ja mam pytanie do Skolilaj. Jaka to odmiana? Może masz parę nasion na sprzedaż? Czy może już wysiałeś wszystkie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 a ja mam pytanie do Skolilaj. Jaka to odmiana? Może masz parę nasion na sprzedaż? Czy może już wysiałeś wszystkie?? Dionaea muscipula... Jeszcze nie wysiałem moofofoofqa - mogę spełnić wszystkie warunki w 100%! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Dionaea muscipula... Jeszcze nie wysiałem moofofoofqa - mogę spełnić wszystkie warunki w 100%! hmm w takim razie poszło PW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Dionaea muscipula to gatunek. A odmiana jaka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 Jak się pytałem na forum mi napisali ze dionaea muscipula. Jest cala zielona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 moze all green lub red green Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Sądząc po długości pędu, wyglądzie liści muchołówki i tej kapturnicy obok to roślinom brakuje światła. Jeżeli masz taką możliwość warto trzymać je na zewnątrz, na pełnym słońcu - wówczas się wybarwią i będzie możliwa identyfikacja tej muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Brakuje światła? rotfl Są na południowym oknie słońca mają tyle, że nie wiem, czy nie za dużo. Edit: A jak chodzi o te kaptury, które są na zdjęciu, to urosły one jeszcze jak była w OBI. Edit2: Tak to wygląda. Wiem czemu mi wtedy nie napisali jaka to odmiana, bo zadałem pytanie "Jaki to gatunek". A więc: Jaka to ODMIANA? Edit3: Dzisiaj przesadziłem moją muchołówkę, i podczas przesadzania zauważyłem, że bulwa wygląda tak jakby były dwie zrośnięte. Nie zrobiłem zdjęcia, więc narysowałem. 1.bmp To dwie czy jedna muchołówka? Edytowane 25 Czerwca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi