Skolilaj Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Czemu ten kielich jest taki a ten taki? (pierwszy urósł u mnie, a drugi jeszcze w OBI). Czy to nie są dwie kapturnice? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 prawdopodobnie w obi bylo przesuszone podloze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 tak jak napisał maklerw - przesuszone podłoże - u mnie też się tak działo jak przesuszyłem ostatnio podłoże - ale spokojnie - następne kielichy powinny być już normalne - oczywiście pod warunkiem że zapewnisz im odpowiednią ilość wody i co najważniejsze bezpośredniego nasłonecznienia pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 To jedna kapturnica czy dwie? Wygląda jakby było parę bulw, ale wygląda to niepewnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz007 Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Myślę że są tam dwie kapturnice. Stożki wzrostu zaznaczyłem na fotce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 (edytowane) Są 3 (na tych zdjęciach nie widać), jak nie więcej... Jeszcze jej nie ruszałem, więc gdy rozsadzę bulwy będą zrośnięte, czy nie? Edit: Jeśli tak, to rozerwać? Edytowane 28 Czerwca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Rozerwać tak, żeby pourywać możliwie mało korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 (edytowane) Nie chcę robić nowego tematu, więc piszę: Czy sarracenia purpurea nie powinna się wybarwiać na czerwień\purpur? Wszystkie dorosłe kielichy są całkiem zielone... ;\ Młode są czerwone, ale z wiekiem całkiem zielenieją... ;\ Nie jest to wina oświetlenia, bo ona, jak wszystkie inne rośliny na tym parapecie ma dosyć światła. Edytowane 2 Lipca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 To pewnie S. purpurea heterophylla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 (edytowane) Czerwona by była jakby światła dostała. Młode liście są podbarwione na czerwono więc nie wydaje mi się aby to była heterophylla. Edytowane 3 Lipca 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Światła ma dosyć! Na 100%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Młode listki zwykle są czerwonawe nawet u białych i żółtych gatunków. Liście nie są płaskie więc chyba faktycznie ma dosyć światła. Dalej obstawiam heterophylle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 (edytowane) Wprowadzę tu trochę kontrowersji. Oto ta sama kapturnica tylko stare zdjęcie (zaraz po przywiezieniu z OBI): Dlaczego ma purpurowe kielichy? Edit: Nie próbujcie mi wmówić, że w OBI miała lepsze oświetlenie niż u mnie. rotfl Byłem w OBI i nie ma takiej opcji. Edytowane 3 Lipca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Zanik wybarwienia, częściowo staśmienie liście (mówię o wcześniejszych fotkach). Tak jak mówiłem - za mało światła. OBI może światło ma kiepskie ale pamiętajmy, że zanim trafiła do sklepu była w szklarni i pewnie jeszcze dodatkowo doświetlana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 4 Lipca 2008 Autor Share Napisano 4 Lipca 2008 (edytowane) Ale np. rosiczki i tłustosz (zanim uschnął) były pięknie wybarwione! Edit: Sam się zdziwiłem, że tłustosz się tak ładnie wybarwić może. Stoją na tym samym parapecie co kapturnica. Edytowane 4 Lipca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi