Skocz do zawartości

Sarracenia Purpurea

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak napisał maklerw - przesuszone podłoże - u mnie też się tak działo jak przesuszyłem ostatnio podłoże - ale spokojnie - następne kielichy powinny być już normalne - oczywiście pod warunkiem że zapewnisz im odpowiednią ilość wody i co najważniejsze bezpośredniego nasłonecznienia

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Są 3 (na tych zdjęciach nie widać), jak nie więcej... :P Jeszcze jej nie ruszałem, więc gdy rozsadzę bulwy będą zrośnięte, czy nie?

Edit:

Jeśli tak, to rozerwać?

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie chcę robić nowego tematu, więc piszę:

Czy sarracenia purpurea nie powinna się wybarwiać na czerwień\purpur?

Wszystkie dorosłe kielichy są całkiem zielone... ;\

post-2812-1215032152.jpg

Młode są czerwone, ale z wiekiem całkiem zielenieją... ;\

post-2812-1215032156.jpg

Nie jest to wina oświetlenia, bo ona, jak wszystkie inne rośliny na tym parapecie ma dosyć światła.

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Młode listki zwykle są czerwonawe nawet u białych i żółtych gatunków. Liście nie są płaskie więc chyba faktycznie ma dosyć światła. Dalej obstawiam heterophylle.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wprowadzę tu trochę kontrowersji. :P Oto ta sama kapturnica tylko stare zdjęcie (zaraz po przywiezieniu z OBI):

post-2812-1215120984.jpg

Dlaczego ma purpurowe kielichy?

Edit:

Nie próbujcie mi wmówić, że w OBI miała lepsze oświetlenie niż u mnie. rotfl Byłem w OBI i nie ma takiej opcji.

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Zanik wybarwienia, częściowo staśmienie liście (mówię o wcześniejszych fotkach). Tak jak mówiłem - za mało światła. OBI może światło ma kiepskie ale pamiętajmy, że zanim trafiła do sklepu była w szklarni i pewnie jeszcze dodatkowo doświetlana.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ale np. rosiczki i tłustosz (zanim uschnął) były pięknie wybarwione!

Edit:

Sam się zdziwiłem, że tłustosz się tak ładnie wybarwić może. Stoją na tym samym parapecie co kapturnica.

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.