Eden Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 (edytowane) Witam Nie nalezę do znawców materii a raczej do fascynatów. Fascynacja zaczęła sie od Droseria Aliciae a potem już jakoś poszło Nie znam dokladnie wszystkich odmian jakie posiadam - może to ma związek z moimi problemami z zapamiętywaniem łacińskich nazw. Wiec jeśli nie sprawiłbym Wam kłopotu to może ktoś mi pomoże będę bardzo zobowiązany Ale do rzeczy: Oto mój nowy nabytek (miejsce zakupu to Palmiarnia w Wałbrzychu) - na karteczce pisze ze to Alata ale mam co do tego wątpliwości. Wydaje mi sie ze to Ventrata. Jest to dorosła roślinka, była przycinana przed zakupem. W donicy są trzy roślinki, na razie jeszcze jej nie przesadzałem ale planuje to zrobić (mam zamówiony mech wiec to już wkrótce). To moja piękność która ma około 2 lat (u mnie rok i 9 miesięcy) kupiona jak wyżej, tyle ze maila około 4-5 cm średnicy i jeden marniuteńki dzbanuszek. Teraz wygląda już pięknie i okazale liście około 20-25 cm dzbanki około 7-10, każdy następny liść jest większy (podobnie z dzbankami). i zbliżenie dzbanka Kolejna roślinka to tłustosz kupiony w nepenti.pl Mam jedna saracenie po kwitnieniu (gdzieś powinienem mieć zdjęcia z kwitnienia) ale niestety przesuszyłem ją prawdopodobnie i właśnie odżywa, wiec nie będę jej zamieszczał, a to dwie inne które podarowano mi jako przesuszone i już je można pokazać po "reanimacji" Ostatnia saracenia, pięknie wybarwiona na purpurowo Oraz duma hodowli - aliciae z własnych nasion matka niestety nie przeżyła ale nasiona zostały zebrane, wychłodzone i wydały plon Tak wiec czekam na ocenę roślinek i pomoc w ich opisaniu. Pozdrawiam Maciek Edytowane 23 Czerwca 2008 przez Eden Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi