Skolilaj Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Mam pytanio-ciekawotkę. Czy roślinom lepiej rośnie się, gdy w doniczce są same czy razem z innymi roślinami? Powiem na przykładzie capensisa. Kiedy w doniczce był "las" rosiczek nie waliły się, stały, ale za to rosły dość małe. Kiedy wyciąłem tak, że została jedna urosła o wiele, wiele większa, ale za to wali się. :\ Jak w końcu lepiej? A teraz sarracenia purpurea. Mam w doniczce 2 sarracenie zaraz obok siebie. Kielichy pchają się na siebie i mają mało miejsca i niektóre wychodzą troszkę zniekształcone. Jakby była jedna to nie wiem bo nie rozsadziłem jeszcze. Czyli jak uważacie lepiej mieć jedną w doniczce, czy "las"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Jak wolisz, jasne, że rosnąc w dużym zagęszczeniu rośliny są mniejsze i się zagłuszają nawzajem Co do przewracania to efekt przesadzenia, jeśli capensis rośnie dłuzej w jednym miejscu i sama czuje że zaczyna byc niestabilna wypuszcza korzenie podporowe i problem przewracania się z głowy. W kupie rosliny opierają się na sobie nawzajem, dlatego korzeni podporowych brak. Więc podsumowując lepiej się roślinom rośnie samotnie -> brak konkurencji o przestrzeń, mogą wtedy swobodnie się rozrastać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Jeśli chodzi o kapturnice to moim zdaniem lepiej trzymać "lasek". Taka kępa liści lepiej wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Ja miałam razem dwa dzbanki-ventraty. Niestety, zagłuszały się i to do tego stopnia, że w końcu jedna roślinka wyparła drugą(uschła). Teraz mam jednego dzbanecznika i zaczął rosnąć szybciej i wypuszczać nowe dzbanki. Tak więc uważam, że roślinkom rośnie się lepiej, jeśli są pojedyncze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi