Skocz do zawartości

Jedna Czy Wiele?

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanio-ciekawotkę. Czy roślinom lepiej rośnie się, gdy w doniczce są same czy razem z innymi roślinami? Powiem na przykładzie capensisa. Kiedy w doniczce był "las" rosiczek nie waliły się, stały, ale za to rosły dość małe. Kiedy wyciąłem tak, że została jedna urosła o wiele, wiele większa, ale za to wali się. :\ Jak w końcu lepiej? A teraz sarracenia purpurea. Mam w doniczce 2 sarracenie zaraz obok siebie. Kielichy pchają się na siebie i mają mało miejsca i niektóre wychodzą troszkę zniekształcone. Jakby była jedna to nie wiem bo nie rozsadziłem jeszcze. Czyli jak uważacie lepiej mieć jedną w doniczce, czy "las"?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wolisz, jasne, że rosnąc w dużym zagęszczeniu rośliny są mniejsze i się zagłuszają nawzajem

Co do przewracania to efekt przesadzenia, jeśli capensis rośnie dłuzej w jednym miejscu i sama czuje że zaczyna byc niestabilna wypuszcza korzenie podporowe i problem przewracania się z głowy. W kupie rosliny opierają się na sobie nawzajem, dlatego korzeni podporowych brak.

Więc podsumowując lepiej się roślinom rośnie samotnie -> brak konkurencji o przestrzeń, mogą wtedy swobodnie się rozrastać.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałam razem dwa dzbanki-ventraty. Niestety, zagłuszały się i to do tego stopnia, że w końcu jedna roślinka wyparła drugą(uschła). Teraz mam jednego dzbanecznika i zaczął rosnąć szybciej i wypuszczać nowe dzbanki.

Tak więc uważam, że roślinkom rośnie się lepiej, jeśli są pojedyncze.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.