megi_l1 Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Nigdy jeszcze nie miałam pływaczy i wreszcie chciałabym się zdecydować na nie. Jak wygląda hodowla tych odmian pływaczy? Tak wogóle to do jakiej grupy się one zaliczają? Chciałaby wiedzieć o nich wszystko. Pamiętajcie że nie mam żadnego pojęcia o pływaczach ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Duża wilgotność + dużo rozproszonego światła = świetny wzrost ps. Po co Ci taki szajs? Lepiej dołożyć kilka zł i kupić sobie jakiegoś lepszego pływacza niż coś co i tak nie wygląda super. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmandi Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 ps. Po co Ci taki szajs? Lepiej dołożyć kilka zł i kupić sobie jakiegoś lepszego pływacza niż coś co i tak nie wygląda super. hmmmm, nie powiedziałbym, że szajs- bardzo dobre dla początkujących, szybko i ładnie kwitną droższe gatunki przeważnie są bardziej wymagające i jak padną to łatwo się zniechęcić do hodowli, więc dobry wybór polecam jeszcze u. sandersonii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 To są pływacze lądowe?? sadzimy je do torfu z piaskiem?? wkładamy do wody tak do 1/2 doniczki??? myślicie że podniesie się wtedy wilgotność wystarczająco ?? mogą stać na parapecie?? znalazłam te informacje w googlach ale chce się upewnić czy aby na pewno tak wygląda ich hodowla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 hmmmm, nie powiedziałbym, że szajs- bardzo dobre dla początkujących, szybko i ładnie kwitną droższe gatunki przeważnie są bardziej wymagające i jak padną to łatwo się zniechęcić do hodowli, więc dobry wybór polecam jeszcze u. sandersonii Jak dla mnie to strata pieniedzy i miejsca . No ale fakt że szybko rosną. Z tym ładnym kwitnięciem to troche przesada bo kwiatki choć są ładne to są też małe i mało zadowala hodowla czegoś takiego ;p.. U.Sandersonii to już lepszy wybór ,szczególnie jeśli chce się uprawiać takiego pływacza w czymś większym niż doniczka 5cm. To są pływacze lądowe. Najlepiej żeby wodę miały non stop. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyba2 Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 (edytowane) Z tym ładnym kwitnięciem to troche przesada bo kwiatki choć są ładne to są też małe i mało zadowala hodowla czegoś takiego ;p.. Że tak zacytuję klasyka: "Jeden twierdzi, że mu śmierdzi a drugi przeciwnie, że mu pachnie przedziwnie" O gustach się nie dyskutuje i różne rzeczy ludzi zadowalają. Zarówno U.lateriflora jak i U.livida stoją u mnie na płd-wsch parapecie i świetnie sobie radzą. Wody mają przynajmniej do połowy wysokości doniczki, w upały nawet więcej. Edytowane 29 Czerwca 2008 przez cyba2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 U.livida jacobs :-) miałem to i miało w sobie coś uroczego, ciągle kwitło. Taka mała subtelna biel. Szybko obdzielisz nim znajomych :-) Nie daj się tej jednoosobowej krytyce, dobry na start:-) Powodzenia. Z racji na wyższy poziom wody, rośnie niestety szansa na zgnicie torfu. Niech więc będzie z czymś przemieszany i najlepiej dobrej jakości, choć mojej lividzie zapaszki nie przeszkadzały. Mój był w odciętym dole butelki w sumie światło nawet nie było rozproszone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 (edytowane) Dzięki za rady Na początek nie potrzeba jakiś cudownych roślin, satysfakcja, że rosną i są też dużo daje.To że je kupuje jest już przesądzone :). I jeszcze jedno: w takim razie podłoże do muchołowki może być skoro jest to torf zmieszany z piaskiem?? Edytowane 29 Czerwca 2008 przez megi_l1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmandi Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 torf i piasek w proporcji około 1:1 będzie dobry; spokojnie możesz zastosować to podłoze dla muchołówki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi