Skocz do zawartości

U.lateriflora I U.livida- Podstawy Hodowli

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy jeszcze nie miałam pływaczy i wreszcie chciałabym się zdecydować na nie. Jak wygląda hodowla tych odmian pływaczy? Tak wogóle to do jakiej grupy się one zaliczają? Chciałaby wiedzieć o nich wszystko.

Pamiętajcie że nie mam żadnego pojęcia o pływaczach ;P

Odnośnik do odpowiedzi

ps. Po co Ci taki szajs? Lepiej dołożyć kilka zł i kupić sobie jakiegoś lepszego pływacza niż coś co i tak nie wygląda super.

hmmmm, nie powiedziałbym, że szajs- bardzo dobre dla początkujących, szybko i ładnie kwitną

droższe gatunki przeważnie są bardziej wymagające i jak padną to łatwo się zniechęcić do hodowli, więc dobry wybór

polecam jeszcze u. sandersonii

Odnośnik do odpowiedzi

To są pływacze lądowe?? sadzimy je do torfu z piaskiem?? wkładamy do wody tak do 1/2 doniczki??? myślicie że podniesie się wtedy wilgotność wystarczająco ?? mogą stać na parapecie??

znalazłam te informacje w googlach ale chce się upewnić czy aby na pewno tak wygląda ich hodowla :)

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm, nie powiedziałbym, że szajs- bardzo dobre dla początkujących, szybko i ładnie kwitną

droższe gatunki przeważnie są bardziej wymagające i jak padną to łatwo się zniechęcić do hodowli, więc dobry wybór

polecam jeszcze u. sandersonii

Jak dla mnie to strata pieniedzy i miejsca :). No ale fakt że szybko rosną. Z tym ładnym kwitnięciem to troche przesada bo kwiatki choć są ładne to są też małe i mało zadowala hodowla czegoś takiego ;p.. U.Sandersonii to już lepszy wybór ,szczególnie jeśli chce się uprawiać takiego pływacza w czymś większym niż doniczka 5cm. To są pływacze lądowe. Najlepiej żeby wodę miały non stop.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym ładnym kwitnięciem to troche przesada bo kwiatki choć są ładne to są też małe i mało zadowala hodowla czegoś takiego ;p..

Że tak zacytuję klasyka: "Jeden twierdzi, że mu śmierdzi a drugi przeciwnie, że mu pachnie przedziwnie" ;) O gustach się nie dyskutuje i różne rzeczy ludzi zadowalają.

Zarówno U.lateriflora jak i U.livida stoją u mnie na płd-wsch parapecie i świetnie sobie radzą. Wody mają przynajmniej do połowy wysokości doniczki, w upały nawet więcej.

Edytowane przez cyba2
Odnośnik do odpowiedzi

U.livida jacobs :-) miałem to i miało w sobie coś uroczego, ciągle kwitło. Taka mała subtelna biel. Szybko obdzielisz nim znajomych :-)

Nie daj się tej jednoosobowej krytyce, dobry na start:-)

Powodzenia.

Z racji na wyższy poziom wody, rośnie niestety szansa na zgnicie torfu. Niech więc będzie z czymś przemieszany i najlepiej dobrej jakości, choć mojej lividzie zapaszki nie przeszkadzały.

Mój był w odciętym dole butelki w sumie światło nawet nie było rozproszone.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady :) Na początek nie potrzeba jakiś cudownych roślin, satysfakcja, że rosną i są też dużo daje.To że je kupuje jest już przesądzone :) :). I jeszcze jedno: w takim razie podłoże do muchołowki może być skoro jest to torf zmieszany z piaskiem??

Edytowane przez megi_l1
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.