chudy.91 Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Witam! Mam zamiar kupić ventratę, lecz tym razem chciałbym zapewnić wystarczającą wilgotność takiej roślince. Ktoś na forum napisał, że ventraty nie są aż tak wybredne jak reszta dzbanków co do wilgotności. Czy kupno takiego nawilżacza rozwiązałoby problem: http://www.cppolska.com/oferta_c_n_130.php ? Ewentualnie modelu 312...? Oczywiście, urzędzienie nie działałoby 24 godziny na dobę, tylko gdzieś z godzinę dziennie (nie chcę mieć w domu pleśni ). Czy roślina wytwarzałaby wtedy dzbanki? Keramzyt byłby na pewno prostszym sposobem utrzymania wilgotności, ale przy tych wiszących doniczkach nie ma dużo miejsca w podstawkach na kamyki (w tych, co widziałem). Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 To urządzenie możesz sobie darować, u mnie Ventrata rośnie bez niczego na południowym parapecie, poniżej, ale sporo ponizej są podstawki z innymi roslinami i zaczyna dzbankowac po przesadzaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.91 Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 (edytowane) Ooo... fajnie . Tylko szkoda, że ja nie mam tylu roślin; jedynie nędzną paprotkę z marketu z czerwonym stworzeniem w kropki i kapturnicę . Szamanka, a zraszasz ją, czy tylko sobie ventrata wisi i rośnie? Edytowane 28 Czerwca 2008 przez chudy.91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Tylko wisi i rośnie, juz nawet nie zraszam, bo mam dwa zraszacze, w jednym srodki grzybobójcze, drugie antyprzędziorkowe, oba smierdzą a grzybobójczy zostawia jeszcze na liściach białe plamy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.91 Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 OK, dzięki za pomoc . Mam nadzieję, że moja ventrata przetrwa... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 (edytowane) Szamanka, trzymasz ventratę na południowym oknie Mnie nie pobijesz, ja trzymam na zachodnim i od ponad pół roku zraszałam i podlewałam kranówką i rosła Teraz używam destylki, chociaż ostatnio na kranówce zaczęła pięknie dzbankować. Spokojnie, na 100% nie potrzeba nawilżacza, roślinka będzie się i tak świetnie rozwijać. Edytowane 28 Czerwca 2008 przez muchozerka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gotkot Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Cóż... Moja Ventrata siedzi na oknie wschodnim, podlewam na spodek destylkę 4 razy w tygodniu i pryskam, równiez destylką 2-3 razy dziennie, dzbanki nie mranieja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 (edytowane) A moja Ventrata stoi na południowo-wschodnim parapecie, wcześniej stała nad podstawką z kermazytem, ale nie chciało mi się wody dolewać, to podstawkę usunąłem i ku mojemu zdziwieniu zaczęła dzbankować (oczywiścnie Ventrata, nie podstawka) Edytowane 23 Lipca 2008 przez fawin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 Moja ventrata stoi sobie w terrarium z innymi dzbankami . Wilgotnosc wynosi 80 % + 2 razy dzienne zraszanie . I ma sie raczej dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi