gula1708 Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Witam dzisiaj wygralam aukcje na allegro, jest to mlody dzbanecznik. Pytalam sie sprzedawcy o jakies szczegoly to dostalam odpowiedz ze jest to prawdopodobnie ventricosa. Chcialabym sie upewnic, jak myslicie? I jeszcze jedno pytanie, zaniepokoilo mnie to takie biale wokoldoniczki wewnatrz, cos jakby wykwity soli czy cos, sprzedawca jednak twierdzi ze to ziemia do dzbanecznikow, czy to mozliwe aby cos takiego powstalo na torfie? http://www.aukcjoner.net/gallery/000392956-.html#I1 <----- zdjecia dzbanecznika ( nie posiadam go jeszcze wiec to fotki sprzedajacego) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Takie białe wykwity robią się na doniczce jak sie podlewa zwykła kranówą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 To białe to faktycznie wygląda jak wykwity soli, albo kamień, ale dzwine, że na torfie nie ma żadnych wykwitów. Możliwe, że koleś po prostu przesadził dzbanka do doniczki, w której wczesniej trzymał zwykłe kwiatki, zwłaszcza, że poziom torfu jest dużo poniżej tych wykwitów. Ja bym się tym nie przejmowała. Ciekawe czym facet go spryskiwał, bo widać trochę ślady z twardej wody na liściach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Na torfie tez są małe wykwity, nazbierało się ich na ściankach bo jakos wykwity się lubią właśnie tam zbierać, jakoś woda lepiej paruje czy co? Bardzo lubią się też pojawiać na wszelkiego rodzaju patyczkach sterczących z torfu. Co do gatunku niemożliwe jest zupełnie stwierdzenie co to jest, za mała sadzoneczka, całkowicie zielona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gula1708 Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 (edytowane) no wlasnie, zabieram go od niego. Jakos szkoda mi sie go zrobilo (dzbanka) Jednak chyba nie bylo mu tak calkiem zle bo male dzbanuszki ma. A wracajac do pierwszego pytania, to vetricosa czy moze nie? Wiem ze moze byc za maly na identyfikacje ale moze jacys "eksperci" sie wypowiedzą ;P edit:ok Szamanka, pospieszylam sie z tym postem Edytowane 29 Czerwca 2008 przez gula1708 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 To mała roślinka, większość młodych dzbanków wygląda praktycznie tak samo. To mi bardzo przypomina sanguinee, ale poczekaj aż podrośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Moja sanguinea ma zupełnie inne proporcje liści, są grubsze niż tu u nasady, predzej postawiłabym na małą Ventratę,a le w tej chwili to będą tylko czcze spekulacje, do identyfikacji będzie się on nadawał za rok, moze pół. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Być może to ventrata, ale moje mają dłuższe liście i trochu inaczej jednak wygladaja. Ogólnie jeśli chodzi o pokroj rosliny to bardziej mi przypomina sanguinee. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 moja sanguinea jest identyczna jak na fotce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Z pewnością nie jest to N. sanguinea. Wystarczy tylko spojrzeć na młode dzbanki (nie chodzi już o ich wybarwienie a kształt). Przychylam się do diagnozy Szamanki - N. ventricosa , N. ventrata lub podobna zbliżona krzyżówka. Na dokładniejszą identyfikację potrzeba dorosłych dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Owszem, patrząc na kształt dzbanka można dojść do stwierdzenia iż nie jest to sanguinea. Lecz aby dokładnie stwierdzić jaki to gatunek bądź krzyżówka - należy poczekać chwilke jeszcze. Jeżeli będzie to ventrata to jak podrosną jeszcze te dzbanki o jakies 1-1,5cm to się dowiemy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 mogę powiedzieć że na 100% nie jest to sanguinea, na ventratę też mi to nie wygląda. Najprawdopodobniej jest to Ventricosa, bo raczej żaden z popularnie sprzedawanych dzbanków- ventrata, sanguinea, o hookerianie już nie wspominając- nie ma rozdętych dzbanków. Fakt że jest mała, ale już widać owe rozdęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Rozdęcie w sensie szerszy dół? Ventrata ma takie dzbanuszki jak najbardziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gula1708 Napisano 4 Lipca 2008 Autor Share Napisano 4 Lipca 2008 ok, dzisiaj dotarł do mnie dzbanecznik. Nie wyglada tak zle jak myślałam ze bedzie wyglądał. Narazie stoi na parapecie okna na podstawce, ale jutro lece po keramzyt do niego ma fajne małe dzbanuszki ale czuję ze przez aklimatyzacje nie bedzie niedługo ani jednego Zrobiłam mu zdjecia, mysle że są bardziej dokładne niz te wcześniejsze. Czy ogólna kondycja roslinki jest dobra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Kondycja ok, ale nie podoba mi się nieco to w czym on rośnie. To torf? Jest nieco za mocno podsypany, ale z tym sobie poradzi, natomiast na podłozu (torfie?) widać coś jakby zaczątki pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi