Skocz do zawartości

Pomysł Na Coś W Stylu Mini Akwarium

1w0na

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zaczełam intensywnie myśleć nad jakąś metodą oświetlaniem swoich roślinek, bo okno mam po wschodniej strone i jak narazie do tej pory latam z tymi kwiatkami z wschodniego balkonu na zachodnie okno i na odwrót.

I wpadłam na taki pomysł:

Wstawić na swoim parapecie (wschodnia strona) akwarium.

Dół, tył i boki obkleić folią lustra weneckiego, a przod zostawić. Myślę że będzie się więcej skupiało światło na roślinkach. A i dodałabym szkiełko (długości akwarium) obklejone folią i postawiła po przekątniej przy przedniej szybie. Góra nie będzie zakryta

Wyglądało by mniej więcej tak:

akwa1iy3.jpg

Tylko obawiam się że temperatura może nieźle podskoczyć w akwarium.

Więc pomyślałam że może by przednią szybę zmniejszyć o połowe, ewentualnie 3/4. rolleyes

dodatkowo oświetlałabym lampkami z żarówkami energooszczędnymi jak to zrobił jeden z użytkowników (jak na złość niemoge teraz tego znaleść).

Co wy o tym myślicie? huh

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Z tym zostawieniem tej jednej ścianki do przepuszczania światła nie jest tak prosto. Jeśli po bokach będą lustra, tamtędy już światło nie wpadnie, gdy słońce zmieni swoją pozycję. Z drugiej strony, jeśli luster tam nie będzie, światło nie będzie się odbijać... To bardzo skomplikowana konstrukcja :D

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że nie będzie tak źle, bo światło doskonale będzie mogło przejść od góry :P

Można by było też coś pokombinować z bokami. Jakąś fale wyciąć czy trapez

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.