1w0na Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 (edytowane) Od jakiegoś czasu zaczełam intensywnie myśleć nad jakąś metodą oświetlaniem swoich roślinek, bo okno mam po wschodniej strone i jak narazie do tej pory latam z tymi kwiatkami z wschodniego balkonu na zachodnie okno i na odwrót. I wpadłam na taki pomysł: Wstawić na swoim parapecie (wschodnia strona) akwarium. Dół, tył i boki obkleić folią lustra weneckiego, a przod zostawić. Myślę że będzie się więcej skupiało światło na roślinkach. A i dodałabym szkiełko (długości akwarium) obklejone folią i postawiła po przekątniej przy przedniej szybie. Góra nie będzie zakryta Wyglądało by mniej więcej tak: Tylko obawiam się że temperatura może nieźle podskoczyć w akwarium. Więc pomyślałam że może by przednią szybę zmniejszyć o połowe, ewentualnie 3/4. dodatkowo oświetlałabym lampkami z żarówkami energooszczędnymi jak to zrobił jeden z użytkowników (jak na złość niemoge teraz tego znaleść). Co wy o tym myślicie? huh Edytowane 1 Lipca 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 jak już zrobisz to sprawdź najpierw na 1-2 roślinkach czy się nie spalą/ugotują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 dobra wentylacja i sie nie ugotują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Hmmm... Z tym zostawieniem tej jednej ścianki do przepuszczania światła nie jest tak prosto. Jeśli po bokach będą lustra, tamtędy już światło nie wpadnie, gdy słońce zmieni swoją pozycję. Z drugiej strony, jeśli luster tam nie będzie, światło nie będzie się odbijać... To bardzo skomplikowana konstrukcja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 30 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2008 (edytowane) myślę że nie będzie tak źle, bo światło doskonale będzie mogło przejść od góry Można by było też coś pokombinować z bokami. Jakąś fale wyciąć czy trapez Edytowane 30 Czerwca 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi