Skocz do zawartości

Czy Ona Usycha?! Dlaczego?

whitefrog

Rekomendowane odpowiedzi

Podlewana regularnie. W spodku jest troszkę wody, ale staram się uzupełniać dopiero gdy całość wyschnie.

Roślinka pięknie się zregenerowała po moim jej zaniedbaniu, więc zaczęła nawet produkować pułapki.

Stoi na wschodnim parapecie.

Zauważyłem, że na liściach zaczęły pojawiać się brązowe plamy.

Nie wszczynałem alarmu, gdy to się działo na liściach bez pułapek, ale to się zaczęło pojawiać na stosunkowo młodych liściach z pułapkami.

zdjęcia robione dziś o godz. 10.30:

DSC06379a.jpgDSC06381a.jpgDSC06380a.jpg

fotki z 24-06-2008 około godz. 19.00:

DSC06312a.jpgDSC06313a.jpgDSC06314a.jpg

Mam powód do niepokoju?

Czy coś robię źle?

Odnośnik do odpowiedzi

też takie coś mam i to obojętnie, na starych i nowych liściach, zwiększyłem troche wilgotność oi mniej usychają, od dzisiaj muchołówka będzie mieć normalnie, bez zwiększonej wilgotności, zobaczymy co będzie

Odnośnik do odpowiedzi

na zdjęciach widać chyba kamień na torfie, a to bardzo źle :( , czy podlewasz wodą destylowaną? jeśli tak, to może kamień wytrącił się z nieplastikowej doniczki... najlepiej chyba bylo bu przesadzić co plastiku i nowego podłoża i podlewać destylką.

P.S a może to poparzenia?

Edytowane przez fawin
Odnośnik do odpowiedzi

Jaki kamień, wykwity soli jak już :)

Wątpie by to było od doniczki, złą wodą kolega podlewa. A co do poparzeń to poparzony byłby cały liść i nierówno, a nie tak symetrycznie po brzegach

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie!

Podlewam tylko destylką.

Te białe kamyczki to perlit, który dodałem do ziemi.

A co do usychania, to, chyba, Szamanka ma rację.

Poczekam cierpliwie i będę obserwował.

Odnośnik do odpowiedzi

Szamanka ma racje to normalka ze stare usychaja Spoko roslinka ;]

Jak ja kupilem w liroyu pewnie to bylt regulary wygladaly okrapnie teraz staram sie je przywrucic do normalnego stanu ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzałem się fotce, potem pogmerałem w doniczce i okazało się, że są! Faktycznie są! Przy ściankach doniczki najbardziej widoczne.

Troszkę zniekształcone krawędzie doniczki, a przy nich coś co wygląda jak, właśnie, wykwit solny.

Skąd to? Od doniczki?! Sama doniczka wypuszcza ze ścianek sól? Nie wiedziałem, że to możliwe.

Zebrałem wierzchnią warstwę ziemi i co mogłem to pousuwałem. Nie chcę teraz przesadzać roślinki.

DSC06384a.jpgDSC06385a.jpgDSC06387a.jpg

(czyż ona nie jest piękna? :))

Chyba nic wielkiego jej się nie stanie?

Odnośnik do odpowiedzi

Od doniczki ceramicznej wątpie żeby wywowała wykwit soli.

Chodź może uwalniać do torfu substancje mogące zaszkodzić muchołówce.

A skąd bierzesz wode d.?

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej po prostu torf był kiepskiej jakości, przy podlewaniu przez podsiąkanie minerały rozproszone w torfie są wymywanie ku górze i krystalizują się na powierzchni.

Odnośnik do odpowiedzi

Oj ja stawiam jednak na wode :) watpie zeby to byla wina torfu a woda destylowna moze miec tak nazwe jak wody mineralne czyli naklejka mowi jedno a w srodku kranówka :D

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd bierzesz wode d.?

Oj ja stawiam jednak na wode smile.gif watpie zeby to byla wina torfu a woda destylowna moze miec tak nazwe jak wody mineralne czyli naklejka mowi jedno a w srodku kranówka biggrinll.gif

Z dostępem do wody destylowanej nie mam problemu. W firmie w której pracuję jest laboratorium, w którym często jest potrzebna woda destylowana, dlatego też kupili destylarkę, z której często korzystam, więc od razu dementuję niepowazne pomysły: mam wodę destylowaną! :)

Stawiam na kiepski torf.

Po raz kolejny szamanka ma rację.

(chyba się zakocham ;))

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.