Twargor Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 Witam. Mam bardzo podobny problem. To wygląda tak, że krawędzie liści robią się jakby białe, a całe liście tracą zieleń potem w niektórych miejscach zaczynają czernieć i usychać. Co może to powodować? Dodam jeszcze że to nie jest symetryczne rozmieszczenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 Twargor, w jakich warunkach trzymasz roślinę? Czy dzieje się to na wszystkich liściach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 Rośnie w mieszaninie torfu z piaskiem podlewam ją wyłącznie wodą destylowaną ma dobrą wilgotność bo jest w akwarium a poziom wody jest równy 1cm oraz stoi na południowym oknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 o zdjecie prosimy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Zauważyłem, że zaczęły teraz usychać pułapki. Już nie wiem co robić. Czytałem że muchołówka może usychać z przelania dlatego na razie przestałem dolewać wody do podstawki. Jeszcze dzisiaj umieszczę zdjęcia. Oto zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/550560570ad3b062.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f1ec773eb1a4080.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/44c757c715ca4091.html Co radzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 nie sadze zeby to bylo z przelania.kiedys przelałem royal red,zaczela natychmiast czerniec i w ciagu kilku dni zeszla z tego swiata.sytuacje jaka Ty masz nazwalbym poparzeniem lisci(mialem bardzo podobnie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 (edytowane) Czytałem o poparzeniach i mnie strach obleciał jak dowiedziałem się, że wszystkie liście oprócz dwóch mi uschną! Czy ona w ogóle to przeżyje? Co mam teraz robić, bo już na prawie każdym liściu mam przebarwienia. Edytowane 9 Lipca 2008 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Roślina wygląda OK pułapka usycha, co zdarza się często po strawieniu większego owada, a tamten liść usycha po prostu ze starości. Uważaj jednak na podlewanie (woda nie może stać cały czas w podstawce) i wyjmij roślinę z terrarium. Wysoka wilgotność szkodzi muchołówkom. Roślinie brakuje też nieco światła... nie masz możliwości trzymania jej na zewnątrz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 (edytowane) Światła ma pod dostatkiem bo jak pisałem rośnie na południowym oknie. W końcu ma nawet poparzenia. Czy wszystkie liście uschną? Nie stoi w terrarium tylko w bardzo baaaardzo płytkim akwarium tak że stoi na keramzycie więc nie można tego nazwać szklarnią, a wody w podstawce nie ma. Z tego niby akwarium wyjąłem ją tylko żeby zrobić zdjęcia. Czy mogę zrobić coś jeszcze żeby poprawić jej warunki? Edytowane 9 Lipca 2008 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 A nie dokarmiasz jej za bardzo może? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Dałem jej 2 tygodnie temu 2 owady. Czy to za dużo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi