Skocz do zawartości

Purpurea Hybride

killer_88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj dostałem nową kapturnie: hybryde purpurowej. Roślina została wysłana bez doniczki, na korzeniach była mała ilość torfu, a były one owinięte w wilgotną chusteczkę. Korzeń było lekko przesuszony. Długość korzenia wynosi 3-3,5cm.

Torf który do niej dostałem słabo chłonął wodę ale po kilku godzinach było już lepiej.

Problem w tym, że roślina ma pułapki takie jak w przypadku zbyt małej ilości wody tzn. "miękkie". Z godziny na godzinę pułapki coraz bardziej "opadają".

Co mogę zrobić aby roślina wróciła do siebie ?

Załączam foto rośliny z wczoraj.

post-3667-1215014307.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Też kupiłem hybrydę purpurey jakiś czas temu. U mnie było to samo, miękkie liście. Potem zaczęły troszkę schnąć końce. Już miną miesiąc odkąd ją posadziłem.

Dopiero teraz zaczęła puszczać nowe listki. Proponuję lać wodę do połowy doniczki i po paru dniach na słońce tak jak inne kaptury. Potem tylko czekać :)

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za pomoc

Nalałem wody do podstawki jest jej około 1/4 doniczki (tyle sięga podstawka). Roślina stoi na zachodnim parapecie słońce jest tu od 14:30 do zachodu mam nadzieje że bezpośrednie słońce jej nie zaszkodzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.