killer_88 Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Witam Wczoraj dostałem nową kapturnie: hybryde purpurowej. Roślina została wysłana bez doniczki, na korzeniach była mała ilość torfu, a były one owinięte w wilgotną chusteczkę. Korzeń było lekko przesuszony. Długość korzenia wynosi 3-3,5cm. Torf który do niej dostałem słabo chłonął wodę ale po kilku godzinach było już lepiej. Problem w tym, że roślina ma pułapki takie jak w przypadku zbyt małej ilości wody tzn. "miękkie". Z godziny na godzinę pułapki coraz bardziej "opadają". Co mogę zrobić aby roślina wróciła do siebie ? Załączam foto rośliny z wczoraj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Wg mnie wygląda nieźle, możesz jej tylko nie stawiac na pełnym słońcu teraz, bedzie wolniej traciła wodę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 dodaje aktualne zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Też kupiłem hybrydę purpurey jakiś czas temu. U mnie było to samo, miękkie liście. Potem zaczęły troszkę schnąć końce. Już miną miesiąc odkąd ją posadziłem. Dopiero teraz zaczęła puszczać nowe listki. Proponuję lać wodę do połowy doniczki i po paru dniach na słońce tak jak inne kaptury. Potem tylko czekać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 dzięki za pomoc Nalałem wody do podstawki jest jej około 1/4 doniczki (tyle sięga podstawka). Roślina stoi na zachodnim parapecie słońce jest tu od 14:30 do zachodu mam nadzieje że bezpośrednie słońce jej nie zaszkodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Jeśli wcześniej takie miała (słonko) to nic się nie powinno stać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 Myślę że nie miała (najprawdopodobniej przyjechała z holenderskiej plantacji). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi