Skocz do zawartości

Umierający Wesser

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Rozsadziłem wessera do nowo kupionego torfu (dość dawno ok. mies temu). Wszystkie tłustosze gniją... ;\ Zdaje mi się, że to przez przelanie, bo ten nowy torf bardzo nasiąka. Ten torf co miałem kiedyś nawet jak stal cały czas we wodzie to i tak nie nasiąkał tak bardzo, a ten to po prostu bagno. Czy to objaw przelania?

1.

post-2812-1215031537.jpg

2.

post-2812-1215031543.jpg

3.

post-2812-1215031548.jpg

Na zdj. 1 mój tłustosz, od którego odsadzałem. Zrobiłem obok parę sadzonek ze starych liści.

Na zdj. 2 sadzonka z tłustosza ze zdj. 1, ma się w miarę dobrze, ale tez podsycha.

Na zdj. 3 doniczka, w której rósł tłustosz, całkiem uschnął, ale z jednego z liści wyrósł młody. ;\

To objaw przelania, może braku światła??? Innych opcji raczej nie preferuję. ;\

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
To chyba czysty torf? Do tłustosza tropikalnego lepsza jest mieszanka torfu ze żwirkiem (dużą ilością żwirku) - wtedy tak nie nasiąka.

Może być piasek? Jeśli tak to kupię i zrobię mieszankę. Tylko mi stosunek podaj. 1:1?

Edit:

A na razie zmniejszyć po prostu podlewanie?

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.