Skolilaj Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Mam problem. Rozsadziłem wessera do nowo kupionego torfu (dość dawno ok. mies temu). Wszystkie tłustosze gniją... ;\ Zdaje mi się, że to przez przelanie, bo ten nowy torf bardzo nasiąka. Ten torf co miałem kiedyś nawet jak stal cały czas we wodzie to i tak nie nasiąkał tak bardzo, a ten to po prostu bagno. Czy to objaw przelania? 1. 2. 3. Na zdj. 1 mój tłustosz, od którego odsadzałem. Zrobiłem obok parę sadzonek ze starych liści. Na zdj. 2 sadzonka z tłustosza ze zdj. 1, ma się w miarę dobrze, ale tez podsycha. Na zdj. 3 doniczka, w której rósł tłustosz, całkiem uschnął, ale z jednego z liści wyrósł młody. ;\ To objaw przelania, może braku światła??? Innych opcji raczej nie preferuję. ;\ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 To chyba czysty torf? Do tłustosza tropikalnego lepsza jest mieszanka torfu ze żwirkiem (dużą ilością żwirku) - wtedy tak nie nasiąka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 (edytowane) To chyba czysty torf? Do tłustosza tropikalnego lepsza jest mieszanka torfu ze żwirkiem (dużą ilością żwirku) - wtedy tak nie nasiąka. Może być piasek? Jeśli tak to kupię i zrobię mieszankę. Tylko mi stosunek podaj. 1:1? Edit: A na razie zmniejszyć po prostu podlewanie? Edytowane 3 Lipca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Jak ostatnio mieszałem to mi wyszło jakoś pomiędzy 1:2 - 1:3 (torf:żwirek). Sadzonki liściowe się udały a dorosłe roślinki pięknie rosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Mniej podlewaj przede wszystkim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Zrobiłem mieszankę 3:1\2:1 (piasek:torf). Zrobiłem z pisaku, i dorzuciłem trochę kamyczków. Potem fotkę wrzucę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Oto zdjęcia: Tłustosz w nowym podłożu: Porównanie torfu i nowego podłoża (trochę złe oświetlenie): W doniczce po lewej torf, po prawej nowa mieszanka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Przede wszystkim musisz mu mniej lac, jak nadal będziesz przelewał to nowe podłoże ci niewiele pomoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi