Skocz do zawartości

Obroniona Praca Licencjacka O Roślinach Owadożernych :)

MarcinS

Rekomendowane odpowiedzi

Pochwalę się na łamach forum:

Wczoraj obroniłem pracę licencjacką pt.: Mechanizmy ruchów liści pułapkowych roślin owadożernych: muchołówki amerykańskiej (Dionaea muscipula) oraz rosiczki przylądkowej (Drosera capensis). Dostałem 5 a promotorka zlozy wniosek o nadanie wyróżnienia ;) była to praca przeglądowa, za dużo własnych badań nie było, ale w pracy licencjackiej nie musi byc. Jesienią prawdopodobnie będzie z tego publikacja w jakimś polskim czasopiśmie.

Pracę napisałem w katedrze fizjologii roślin, na kierunku biologia na warszawskiej SGGW.

pochwalę się jeszcze:

9 lipca z kołem naukowym jadę na Ukrainę w góry. Bedę robił zdjęcia fitosocjologiczne na terenia młak, na terenie występowania tłustosza alpejskiego :) Wyjazd bedzie trwał miesiąc. (dla niewtajemniczonych: zdjęcie fitosocjologiczne do zdjęcia fotograficznego ma sie jak słoń do słoniny).

Mam też pytanie o pracę magisterską.

miałbym możliwość zbadania ekspansyn w roślinach owadożernych (białka odpowiadające za rozluźnienie ściany komórkowej i umożliwiające w ten sposób wzrost wymiarów komórek). W katedrze botaniki wykrywali już ekspansyny u innych roślin więc doświadczenie maja. Mają też mikroskop elektronowy, fluorescencyjny i wypaśny świetlny. Czy wie ktoś czy sa jakieś dane literaturowe o ekspansynach w roślinach owadożernych? zwłaszcza chodzi o rosiczkę, bo u niej to na pewno te białka występują. a jeżeli udałoby się je wykryć u muchołowki potwierdzałoby to teorię że u tej rosliny też występuje wzrost kwasowy.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam też pytanie o pracę magisterską.

miałbym możliwość zbadania ekspansyn w roślinach owadożernych (białka odpowiadające za rozluźnienie ściany komórkowej i umożliwiające w ten sposób wzrost wymiarów komórek). W katedrze botaniki wykrywali już ekspansyny u innych roślin więc doświadczenie maja. Mają też mikroskop elektronowy, fluorescencyjny i wypaśny świetlny. Czy wie ktoś czy sa jakieś dane literaturowe o ekspansynach w roślinach owadożernych? zwłaszcza chodzi o rosiczkę, bo u niej to na pewno te białka występują. a jeżeli udałoby się je wykryć u muchołowki potwierdzałoby to teorię że u tej rosliny też występuje wzrost kwasowy.

Gratuluję tematu i obrony.

Co do ekspansyn. Tutaj nie znajdziesz. Mogę jedynie zaoferować skany z nowych wydań fizjologii roślin (ale to z pewnością już masz). Niestety ale pozostaje szukać, na co z pewnością jesteś już nastawiony, u pracowników uczelni. Podpytam się jeszcze Turima i Degi czy czasem gdzieś nie mieli styczności z tym tematem.

PS. Dało by się zrobić jakieś streszczenie dotyczące ruchu i aktywacji ruchu pułapek muchołówki?

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za słowa uznania :)

@marrom: dostęp do książek do fizjologii roślin mam,nie jest to problem. w takich książkach jest dużo wiedzy ale ogolnej, do wykorzystania w pracy słabo się nadają. Będę musiał korzystać z angielskich publikacji. ogolne o ekspansynach są ale mi zależy o takich w których będzie powiedziane że występują u roślin owadożernych. bez tego jest spora szansa że w katedrze powiedzą mi ze nie chca ryzykować i pchać sie w badania ktorych jeszcze nikt nie robił i dadza mi jakieś nicienie... :/

Dałoby się zrobić krótki artykuł o tym jak się muchołowka rusza, nie byłby to duży problem.

mogę jeszcze do pracy magisterskiej badać potencjały czynnościowe we włoskach rosiczki. u muchołowki jest to zbadane a u rosiczki ostatnie prace na ten temat sa z lat 70-tych. Rozmawiałem z prof. Trębaczem, który badał muchołówki, tak wstępnie się zgodził zebym to robił u niego. Problem jest taki że mieszkam w Warszawie a na badania bym musiał jezdzic do Lublina.

@rafikiq

niezły pomysł z katedrą. z tym że zupełnie nierealny bo nikt nie będzie chciał płacic na wyposazenie i utrzymanie takiej katedry. przykladowo mikroskop elektronowy jaki maja moi botanicy, dosc prosty model, kosztuje 1 200 000 zł. diamentowy nozyk do ciecia preparatow, który się składa kawałka plastiku wielkości temperówki za 1zł i diamentu kosztuje 6000$. a z samym mikroskopem elektronowym i nożykiem nic się nie zdziała bo potrzebne jest całe zaplecze żeby w ogole preparat zrobic a co dopiero ogladac. no chyba ze jakies 2 -3 miliony zlotych podzielimy na forumowiczów, każdy wplaca swoją częśc i zakładamy :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję MarcinS :) To dałbyś radę przedstawić jakiś artykuł nt. zamykania się pułapek u muchołówki na forum? Bardzo by się to przydało :) jeszcze raz gratuluję.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.