MarcinS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Pochwalę się na łamach forum: Wczoraj obroniłem pracę licencjacką pt.: Mechanizmy ruchów liści pułapkowych roślin owadożernych: muchołówki amerykańskiej (Dionaea muscipula) oraz rosiczki przylądkowej (Drosera capensis). Dostałem 5 a promotorka zlozy wniosek o nadanie wyróżnienia była to praca przeglądowa, za dużo własnych badań nie było, ale w pracy licencjackiej nie musi byc. Jesienią prawdopodobnie będzie z tego publikacja w jakimś polskim czasopiśmie. Pracę napisałem w katedrze fizjologii roślin, na kierunku biologia na warszawskiej SGGW. pochwalę się jeszcze: 9 lipca z kołem naukowym jadę na Ukrainę w góry. Bedę robił zdjęcia fitosocjologiczne na terenia młak, na terenie występowania tłustosza alpejskiego Wyjazd bedzie trwał miesiąc. (dla niewtajemniczonych: zdjęcie fitosocjologiczne do zdjęcia fotograficznego ma sie jak słoń do słoniny). Mam też pytanie o pracę magisterską. miałbym możliwość zbadania ekspansyn w roślinach owadożernych (białka odpowiadające za rozluźnienie ściany komórkowej i umożliwiające w ten sposób wzrost wymiarów komórek). W katedrze botaniki wykrywali już ekspansyny u innych roślin więc doświadczenie maja. Mają też mikroskop elektronowy, fluorescencyjny i wypaśny świetlny. Czy wie ktoś czy sa jakieś dane literaturowe o ekspansynach w roślinach owadożernych? zwłaszcza chodzi o rosiczkę, bo u niej to na pewno te białka występują. a jeżeli udałoby się je wykryć u muchołowki potwierdzałoby to teorię że u tej rosliny też występuje wzrost kwasowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 no to brawo brawo daj znać jak gdzieś to wydadzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 No gratulacje Marcin Trza swietowac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobinCook Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Moje gratulacje Czekam więc na publikacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KanDin Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Również gratuluję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Brawo Marcin ... To pewnie z przyływu radości i eufroii wysłałeś mi tyle nasion .. ? M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 (edytowane) Mam też pytanie o pracę magisterską. miałbym możliwość zbadania ekspansyn w roślinach owadożernych (białka odpowiadające za rozluźnienie ściany komórkowej i umożliwiające w ten sposób wzrost wymiarów komórek). W katedrze botaniki wykrywali już ekspansyny u innych roślin więc doświadczenie maja. Mają też mikroskop elektronowy, fluorescencyjny i wypaśny świetlny. Czy wie ktoś czy sa jakieś dane literaturowe o ekspansynach w roślinach owadożernych? zwłaszcza chodzi o rosiczkę, bo u niej to na pewno te białka występują. a jeżeli udałoby się je wykryć u muchołowki potwierdzałoby to teorię że u tej rosliny też występuje wzrost kwasowy. Gratuluję tematu i obrony. Co do ekspansyn. Tutaj nie znajdziesz. Mogę jedynie zaoferować skany z nowych wydań fizjologii roślin (ale to z pewnością już masz). Niestety ale pozostaje szukać, na co z pewnością jesteś już nastawiony, u pracowników uczelni. Podpytam się jeszcze Turima i Degi czy czasem gdzieś nie mieli styczności z tym tematem. PS. Dało by się zrobić jakieś streszczenie dotyczące ruchu i aktywacji ruchu pułapek muchołówki? Edytowane 3 Lipca 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Moje Gratulacje! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Gratulacje i życzę podobnej oceny na magisterce w przyszłości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafikig Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Gratuluje!! Powodzenia w dalszej karierze naukowej Może kiedyś utworzysz Katedrę Naukową Roślin Owadożernych Gratulacje!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Dziekuje za słowa uznania @marrom: dostęp do książek do fizjologii roślin mam,nie jest to problem. w takich książkach jest dużo wiedzy ale ogolnej, do wykorzystania w pracy słabo się nadają. Będę musiał korzystać z angielskich publikacji. ogolne o ekspansynach są ale mi zależy o takich w których będzie powiedziane że występują u roślin owadożernych. bez tego jest spora szansa że w katedrze powiedzą mi ze nie chca ryzykować i pchać sie w badania ktorych jeszcze nikt nie robił i dadza mi jakieś nicienie... :/ Dałoby się zrobić krótki artykuł o tym jak się muchołowka rusza, nie byłby to duży problem. mogę jeszcze do pracy magisterskiej badać potencjały czynnościowe we włoskach rosiczki. u muchołowki jest to zbadane a u rosiczki ostatnie prace na ten temat sa z lat 70-tych. Rozmawiałem z prof. Trębaczem, który badał muchołówki, tak wstępnie się zgodził zebym to robił u niego. Problem jest taki że mieszkam w Warszawie a na badania bym musiał jezdzic do Lublina. @rafikiq niezły pomysł z katedrą. z tym że zupełnie nierealny bo nikt nie będzie chciał płacic na wyposazenie i utrzymanie takiej katedry. przykladowo mikroskop elektronowy jaki maja moi botanicy, dosc prosty model, kosztuje 1 200 000 zł. diamentowy nozyk do ciecia preparatow, który się składa kawałka plastiku wielkości temperówki za 1zł i diamentu kosztuje 6000$. a z samym mikroskopem elektronowym i nożykiem nic się nie zdziała bo potrzebne jest całe zaplecze żeby w ogole preparat zrobic a co dopiero ogladac. no chyba ze jakies 2 -3 miliony zlotych podzielimy na forumowiczów, każdy wplaca swoją częśc i zakładamy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafikig Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 No myślę że pomysł godny uwagi :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Czyli tak jak myślałem. Popytaj się na forach biotechnologicznych najlepiej zagranicznych może ktoś się odezwie. Spróbuj też na CPUK i innych zagranicznych - może w Stanach?. Dobrze by było napisać też do ICPS. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Gratuluję MarcinS To dałbyś radę przedstawić jakiś artykuł nt. zamykania się pułapek u muchołówki na forum? Bardzo by się to przydało jeszcze raz gratuluję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi