albinkolano Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Wiem że było już kilka tematów o tych karaluchach ale wszędzie wszyscy się pytają jak to zwalczyć. A ja chciałbym się zapytać czy wogóle powinienem to zwalczać? Zacznę od tego że ostatnio w terrarium z dzbankami a dokładnie w doniczkach dzbanków zlokalizwałem małe robaki takie troszku podobne do muchy ale ma taki jakby pancerzyk i dwa czułki, jest takie szarawe. Lubi toto także podskoczyć od czasu do czasu więć wydaje mi się ze to skoczogonki. Nie ma tego znowu nie wiadomo ile najwyższe stężenie w jednej doniczce jakie zaobserwowałem to 1-2 karaluchy na cm2. Dzbanki rosną ładnie nie wydaje mi się żeby te skoczogonki narazie im przeszkadzały. No i co z nimi robić? Pryskać jakąś chemią, co tylko może zaszkodzić dzbankom czy zostawić w spokoju te robaki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Skoczogonki są nieszkodliwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Skoczogonki bywaja szkodliwe tylko wtedy gdy jest ich za dużo i z głodu moga podgryzać zielone rośliny, ale dzbanecznikom nic nie zrobią Jakie karaluchy!!!!! To zupełnie inna rodzina owadów, skoczogonki, czyli colembolla należą do owadów bezskrzydłych, natomiast karaczany są to owady skrzydlate. Chowaj się, zanim dostaniesz w łeb od jakiegoś entomologa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 A przepraszam ale nie znam się na tych wszystkich owadach, karaluchach itp Wolę muchojady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi