Skocz do zawartości

Nowa Kapturnica

barczykp

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Niedawano postanowiłem zakupić od Juliusza kapturnice S. Psittacina KLIK.

Roślina jest bardzo ładna, ale dowiedziałem się że Juliusz trzymał ją w terarium w blisko 100% wilgotoności.

Niestety ja narazie takich ciągłych warunków nie moge jej zapewnić :( i tutaj nasunął mi pomysł Julisz żeby stopniowo odzwyczaić ją od wysokiej wilgotności.

Prowizorycznie przykryłem ją razem z podstawka plastikowym wiaderkiem oraz zraszam ja 2 x dziennie i chciałbym stopniowo zmniejszać jej wilgotność.

I tu nasówa sie moje pytanie:

ile moze trwać takie odzwyczajanie rosliny? i czym to grozi jeśli roślinę postawie normalnie na parapecie bez przyzwyczajania do niższej wilgotności?

Pozdrawiam

Piotr

Edytowane przez barczykp
Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli bez przyzwyczajenia rośliny dasz ją na parapet to najprawdopodobniej uschnie.Nie cała ale część nadziemna prawdopodobnie tak. W warunkach 100% wilgotności kapturnica nie musiała się martwić o niedobór wody i nagła zmiana warunków spowoduje że nie poradzi sobie ze zbyt szybka jej utratą. Stawiam, że nie ma wykształconej dostatecznie grubej kutykuli zabezpieczającej przed zbyt szybką transpiracją.

Miałem tak z cefalotusem, z podobnych warunkow został przeniesiony do akwarium z 70% wilgotnoscia. w ciagu kilku godzin prawie wysechł, mimo że podłoże miał mokre. po przywyczajeniu go do nizszej wilgotnosci trzymam go na balkonie i widać ze mu tam dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.