barczykp Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 (edytowane) Cześć, Niedawano postanowiłem zakupić od Juliusza kapturnice S. Psittacina KLIK. Roślina jest bardzo ładna, ale dowiedziałem się że Juliusz trzymał ją w terarium w blisko 100% wilgotoności. Niestety ja narazie takich ciągłych warunków nie moge jej zapewnić i tutaj nasunął mi pomysł Julisz żeby stopniowo odzwyczaić ją od wysokiej wilgotności. Prowizorycznie przykryłem ją razem z podstawka plastikowym wiaderkiem oraz zraszam ja 2 x dziennie i chciałbym stopniowo zmniejszać jej wilgotność. I tu nasówa sie moje pytanie: ile moze trwać takie odzwyczajanie rosliny? i czym to grozi jeśli roślinę postawie normalnie na parapecie bez przyzwyczajania do niższej wilgotności? Pozdrawiam Piotr Edytowane 4 Lipca 2008 przez barczykp Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 jeżeli bez przyzwyczajenia rośliny dasz ją na parapet to najprawdopodobniej uschnie.Nie cała ale część nadziemna prawdopodobnie tak. W warunkach 100% wilgotności kapturnica nie musiała się martwić o niedobór wody i nagła zmiana warunków spowoduje że nie poradzi sobie ze zbyt szybka jej utratą. Stawiam, że nie ma wykształconej dostatecznie grubej kutykuli zabezpieczającej przed zbyt szybką transpiracją. Miałem tak z cefalotusem, z podobnych warunkow został przeniesiony do akwarium z 70% wilgotnoscia. w ciagu kilku godzin prawie wysechł, mimo że podłoże miał mokre. po przywyczajeniu go do nizszej wilgotnosci trzymam go na balkonie i widać ze mu tam dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczykp Napisano 5 Lipca 2008 Autor Share Napisano 5 Lipca 2008 Marcinie, a możesz mi powiedzieć ile mniej więcej go tak przyzwyczajałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi