Boloyoung Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Witam. Jakies 2 tygodnie temu dostałem od nepenti muchołówke royal red, paczka szła ponad 3 tygodnie nie wiem czy to z winy poczty czy tak pozno zostala wysłana. Mam nadzieje ze roslinka tak długo nie siedziała w paczce... Przyszła ona do mnie zamknieta w woreczku foliowym bez ziemi, wsadziłem ją do specjalnej ziemi dla muchołówek która też dostałęm od nepenti, 2 pułapki były już lekko zczerniałe więc je odrazu obciąłem. Roslinka ma klapniete liscie, nie chcą one rosnąć w górę, myslałem ze po kilku dniach się podnisą ale tak sie nie stało. Wyrastają 2 nowe pułapki, które też odrazu odchylają sie do siemi i nie trzymają się w pionie. Co to oznacza i co mogę zrobić żeby jej pomóc? Dałem jej dzisiaj sporą muchę bo myslałem że może to ją wzmocni ale teraz zastanawiam się czy to był dobry pomysł... Daję 2 zdjęcia muchołowki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Nie wyglada tak źle, dokarmienie na pewno jej nie zaszkodzi o ile ta mucha była żywa. Tyko czemu ten torf jakis taki suchy? W sumie niby tylko po wierzchu, no ale jak tak to wyglada po 2 tygodniach to mogła się przesuszyć na poczatku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boloyoung Napisano 5 Lipca 2008 Autor Share Napisano 5 Lipca 2008 Włąsnie nie wiem dlaczego torf nie chce cały nasiąknąć Nalewam do podstawka okolo cm wody, po kilku dniach jak wyschnie nalewam znowu tyle samo. Te mokre placki to miejsca, które podlałem od góry przy sadzeniu muchołowki żeby odrazu miała mokro i cały czas są wilgotne ale do innych miejsc woda nie dochodzi... Może znowu podlać ją od góry, tym razem całą powierzchnię? Mucha oczywiscie była żywa Trochę zmoczona żeby nie uciekła przy podawaniu ale żywa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Ja bym równomiernie spryskał tą ziemię to wtedy ładnie nasiąknie. Mi też taki wysuszony, jasny torf przyszedł. Ale to muchołowki to dawali ten wymieszany z żwirkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Powód może być zupełnie inny. Powąchaj doniczkę od spodu lub nawet wyciągnij całą bryłę torfu i wtedy powąchaj. Jeśli śmierdzi jajami to przesadź. Ten torf z nepenti jest jakiś kiepski - u mnie zgnił właśnie jakoś po 2 tygodniach i musiałem przesadzić wszystko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boloyoung Napisano 5 Lipca 2008 Autor Share Napisano 5 Lipca 2008 No to nie ciekawie huh Moja jakos nie smierdzi, albo ja nie czuję bo mam katar Spryskalem ją wodą wszędzie gdzie była sucha i teraz wyglada lepiej. Zostaje mi tylko czekać i patrzeć czy muchołówce się poprawia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Według mnie nie jest źle, wypuszcza nowe liście a to najważniejsze:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Dostałeś muchołówkę bez podłoża, wsadziłeś ją w torf. Pomijając kwestię transportu można traktowac tę roślinę jak po przesadzeniu. Gdybyś nawet zdrową muchołówkę o tej porze przesadzał / rozsadzał mogłaby wstrzymać wzrost na jakiś czas, nawet dłużej niż 2 tygodnie. Tak więc trochę cierpliwości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boloyoung Napisano 5 Lipca 2008 Autor Share Napisano 5 Lipca 2008 No to mnie pocieszyliscie bo juz sie balem ze jest z nia cos nie tak Rosnac rosnie tylko martwi mnie troche to ze liscie klada sie odrazu na boki a nie ida w gore... Ale skoro wedlug Was wyglada dobrze to ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Torf, który wysyłają z rośliną jest do kitu Jak dostałem to był całkowicie przesuszony. Nie wsadziłem do niego roślin bo przez 2 dni się namaczał i nadal był suchy, zrobiły się bryły, w środku bryły był nadal suchy. Wsadziłem rośliny do mojego trofu, a ten z nepedni zmieszałem z innym i posadziłem w nim capensisa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi