Skocz do zawartości

Mszyce Na Pędzie.

bados

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po wróceniu z nad morza podczas oglądania moich rosiczek zauważyłem na pędach kwiatowych mszyce, myślałem że moge użyć spryskiwacza przeciwko tym szkodnikom, ale czy ten środek nie zaszkodzi roslinie.

Jak mam się ich pozbyć. Pomocy.

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie robiąc drugiego tematu :

moja koncówka pedu kwiatowego(jeszcze zakręcona) nidiformisa zczerniała.:(

czemu?

EDIT:

Sorry że pisze o rosiczce w dziale muchołówka :)

Edytowane przez wojtek0018
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Niestety mszyce znów się pojawiły po wyzbieraniu ich pensetą. chyba pojade po ten środek w najbliższym czasie i zobacze co da sie zrobić.

Zyta czy po dwukrotnym spryskaniu mszyce nie pojawiały się juz na roślinach?

Edytowane przez bados
Odnośnik do odpowiedzi

bados - na razie mszyc nie ma,a minął gdzieś miesiąc :) Jestem dobrej mysli. Roslinka jest cala i zdrowa. Przeczytaj tylko dobrze ulotke i zrob najmniejsze stężenie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mszyce znów się pojawiły po wyzbieraniu ich pensetą. chyba pojade po ten środek w najbliższym czasie i zobacze co da sie zrobić.

Zyta czy po dwukrotnym spryskaniu mszyce nie pojawiały się juz na roślinach?

Myślę, że może być różnie... z tego co wyczytałem w sieci, mszyce są jajorodne i żyworodne (zależy to od jakichś czynników) Jeśli twoje rośliny zaatakowały żyworodne, to powinieneś je wytępić za pierwszym razem, jeśli jednak jajorodne, musisz obserwować codziennie rośliny, jak coś się pojawi od razu pryskaj ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Mszyce na moich roślinach są jajorodne, przy najbliższej okazji wezme ten preparat i tak jak mówi Zyta, Zrobie roztwór o najmniejszym stężeniu i zobacze na jednej roślinie, jesli nic jej nie będzie to zpryskam pozostałe.

Odnośnik do odpowiedzi

Siema. Właśnie nakropiłem tym preparatem na pędy, zalecane było rozpuszczenie 7 ml środku w jednym litrze wody, ja rozpuściłem 2,5 lm środku w 125 ml wody. Jak narazie będe obserwował czy mszyce znów się pojawią.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.