dariadesou Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Witam. 20 czerwca kupiłam sobie muchołówkę w Obi. Chciałabym, by ktoś powiedział mi co to za gatunek i czy dobrze zrobiłam. Otóż kupiłam do niej doniczkę i podstawkę. Przyjechałam do domu i zrobiłam 1 dziurę w tej nowej doniczce na samym środku (dość dużą), nasypałam ok 2 cm normalnej ziemi do kwiatów, przysypałam torfem który był w doniczce z roślinką i włożyłam roślinkę zasypując boki. Tego torfu starczyło mi na tyle ile widać. Teraz po kilku tygodniach doczytałam, że tam mogły być 2 roślinki i szkoda, że nie sprawdziłam wcześniej ale nie wiedziałam nic o hodowaniu mojego nowego nabytku. Mam więc jeszcze pytania. 1. To wcześniejsze, co to za odmiana? 2. Czy dobrze postąpiłam? (podlewam do podstawki woda destylowaną, stoi na południowym parapecie) 3. Czy coś jej grozi, jeśli na górnej warstwie gdzieniegdzie pojawia się zielony nalot troszkę śliskawy? - wyczytałam, że to może być glon Dodam, że od czasu zakupu się rozrasta (ma już 3 nowe pułapki i widać następne 4 rozwijające się). Z góry dziękuję za odpowiedź. Link do fotki (to mój 2 post i nie mam pojęcia jak wklejać fotki więc proszę wybaczyć...) www.picasaweb.google.pl/Buziaczek1990/Kwiatki/photo#5220004054779226882 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gula1708 Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 (edytowane) Bron Boze, żadna ziemia do kwiatów, fakt mala ta warstwa ale ma byc torf ! nie rozumiem po co wogóle przesadzalas muchołowke? nie jest jakos bardzo rozrosnieta i spokojnie mogla sobie rosnąc w nizszej i mniejszej doniczce. Co do podlewania to dobrze orbisz ( do podstawaka i destylka) miejsce roslinki tez wporzadku. Roslinka fajna tylko dlaczeo wszystke pulapki ma pozamykane szczelnie? czyzbys ja "troszke" podkarmiła? a co do rodzaju tej mucholowki to ciezko mi powiedziec, jest wogole niewybarwiona... a glona lepiej usun lyzeczką Edytowane 6 Lipca 2008 przez gula1708 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 (edytowane) Ziemia do kwiatów może tylko zaszkodzić na pewno ma za dużo dodatków jak dla owadożera. Musisz przesadzić do czystego torfu (kwaśny bez nawozów) lub torfu z piaskiem/żwirkiem (najlepiej takim akwarystycznym, a nie z ogródka). Poza tym powinno być więcej torfu tak żeby roślinka nie chowała się w doniczce (poziom może być równo z brzegiem doniczki), w końcu wodę lejesz do podstawka i nie trzeba robić dla niej miejsca od góry Edytowane 6 Lipca 2008 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Odmiana to all-green. Teraz nie radze zmienac kolejny raz podloza, bo to tylko bardziej oslabi rosline. Przy nastepym przesadzeniu nigdy nie dawaj zwyklej ziemi do kwiatow bo zawiera nawozy i wysokie pH. I smialo nasyp tego torfu wiecej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariadesou Napisano 6 Lipca 2008 Autor Share Napisano 6 Lipca 2008 przesadziłam, gdyż nauczona jestem na własnych błędach, że każdą nową roślinkę trzeba przesadzić. nie miałam zielonego pojęcia jak zachować się z muchołówką, więc postąpiłam jak w przypadku innych roślinek. pozamykane pułapki były - moja rodzinka szybko zakolegowała się z muchołapką i moja mama uwielbiająca muchy zabijać bawiła się i wrzucała na pożarcie mojej roślince. po kilku sprzeczkach przestała... teraz nie ma ani jednej zamkniętej. postaram się jutro wrzucić zdjęcie jak roślinka wygląda obecnie. mam jeszcze 2 pytania. 1. co z tymi glonami? mam je wybrać łyżeczką, czy zostawić? (na zdjęciu powyżej jeszcze ich nie było) 2. czy tam jest 1 roślinka czy więcej? pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 6 Lipca 2008 Share Napisano 6 Lipca 2008 Ja bym jednak przesadził do odpowiedniego podłoża , już pomijając to że ziemia do kwiatow sie nie nadaje to jeszcze ta muchołówka jest jakoś tak głęboko w tej doniczce Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 Roślina jest w niezłej kondycji, ja tam widzę jedną muchołówkę. Przede wszystkim wywalić torf z Obi i ziemię kwiatową. Tylko kwaśny torf, można dodać trochę gruboziarnistego piasku kwarcowego by ułatwić wzrost korzeni. Podłoża o wiele więcej niż na zdjęciu dajemy, można aż do samych brzegów doniczki. I polecam przeczytać faq i np. artykuł w wikipenti... A odmiana to 'Regular Form', inaczej 'Typical'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi