maklerw Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Najgorsze co moze byc oprucz przesuszenia podloza czy przemoczenia to właśnie przestawianie dzbanka tam i spowrotem ... dzbanecznik nigy sie nie zaaklimatyzuje :/ To czy w dzbanku jest pozywienie czy nie nie ma znaczenia na długość "życia" dzbanka, chyba ze mowimy o sytuacji gdy dzbanek jest bardzo zapchany wówczas może to skrucić zywotnosc Jesteś w błedzie dzbaneczniki to rośliny tropikalne rosna i dzbankują przez cały okres swojego rozwoju, jeśli dzbanka zamkniesz w palladium juz bedzie tropikalny klimat zamiast grzalki pomysl o oswietleniu na zime bo ono jest najwazniejsze. Temperatura pokojowa w zimie w zupełności wystarzczy. Poczytaj o uprawie dzbaneczników bo masz naprawde małą wiedze o nich a szkoda by żebyś zmarnował rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redi Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) No cóż, właściwie troszkę o nich czytałem, jednak luki w wiedzy o hodowli tych roślin miałem nadzieje zapełnić z pomocą doświadczonych hodowców na tym forum, proszę nie oceniać mojej wiedzy tak nisko, akwarium mam na korytarzu (jest całkiem spore wiec nie mam na nie miejsca w mieszkaniu) tam temperatura jest często zmienna, Dzbanecznik z moich obserwacyj dzbankuje jedynie w okresie letnim, gdy jest odpowiednio wysoka temperatura, w okresie chłodów, nawet gdy w domu panuje ciepło, moje dzbaneczniki ograniczają sie raczej ro liści i nowych rozsad od korzeni. PS: Znalazłem ulotkę z zakupu i okazuje się że odmiana czarna nazywa się Nepenthes "Rebecca" Soper, Przy najbliższej okazji zrobię zdjęcia ;] Pozdrawiam. Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez Redi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 ja doszedłem ostatnio do wniosku że nie warto inwestować w keramzyt, akwaria i inne pierdoły zwiazane z podwyższaniem wilgotnosci dla dzbanecznika. Kupiłem kiedyś na giełdzie małego dzbanecznika i dałem go do terrarium i to był mój błąd ponieważ teraz roślinka przerosła akwarium i jak chciałbym ja wyciagnac to nie da rady bo przyzwyczaiła się do warunkow panujacych przy akwarium. Niedawno zrobiłem pewne doświadczenie. Ventrata wypuściła 2 młode roślinki z boku, wyrwałem jedną i wsadziłem do osobnej doniczki i wystawiłem na pełne słońce na zachodnie okno i co? roślinka zaczyna pięknie dzbankować Tego małego dzbanecznika nie zraszam prawie wogóle a stoi tylko w takiej miseczce, z resztą zobaczcie sami Nie jest to zbyt aktualne foto ale na liściu po lewej stronie na górze jest już mały dzbanek Niedawno kupiłem małą hookeriane i na pewno nie wsadze jej do akwarium ;D pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi