Gladki111 Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Otóż moja muchołówka straciła wszystkie liście i puściła od bulwy koło 10 młodych roślinek, więc mam pytanie: 1.Przesadzać je? 2.Jak tak to kiedy? Zdjęcia: sorki za duże zdjęcia ale nie mam narazie czasu zmniejszać A i przy okazji jeszcze się zapytam o mojego dzbanecznika Ma już ponad 1m wysokości i mam odnośnie tego pytania: 1. Przyciąć go? i jeszcze od łodygi poszło wiele nowych roślin wyrwać i przesadzić je? Zdjęcia: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Odnośnie dzbanka to możesz go przyciąć jak chcesz. Wtedy puści nowy stożek wzrostu a z odciętego kawałka możesz zrobić kilka sadzonek. Te młode na razie bym zostawił przy matce będą dużo szybciej rosły, poza tym nigdy nie wiadomo czy już utworzył własne systemy korzeniowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 muchołówkę zostaw w spokoju, niech na razie rośnie. Teraz już jest za późno na przesadzanie muchołówek, możesz zatrzymać wzrost na długi okres. Lepiej przesadź na wiosnę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Taka sytuacja często się trafia gdy roślina straci wszystkie liście, musisz jednak poczekać bo choć małych roślin jest dużo to mają małe, często zrośnięte bulwy. Osobiście poczekałbym aż rośliny solidnie podrosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 moofofoofqa można jakoś doprowadzić roślinę do takiego stanu? Np przez wycięcie liści, czy jednak jest obawa, że coś może się stać z bulwą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 9 Lipca 2008 Autor Share Napisano 9 Lipca 2008 Dzięki A zimować je? i mam jeszcze jedno pytanie: Dlaczego moje muchołówki robią coraz szersze liście? Mają mało światła? Są na słońcu od momentu kiedy się pojawi aż do momentu aż zniknie Jeszcze czasem je doświetlam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Dlaczego moje muchołówki robią coraz szersze liście? Tylko szersze czy dłuższe i szersze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 10 Lipca 2008 Autor Share Napisano 10 Lipca 2008 Dużo, dużo szersze ale też minimalnie dłuższe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi