Skocz do zawartości

Kapturnica Purpurowa - Nietypowe Rozmnożenie

Twargor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem W sklepie kupiłem tą kapturnice i odpadł od niej 1 liść (bez kłącza) zanurzyłem go w ukorzeniaczu i posadziłem w torfie z piaskiem, ma dobrą wilgotność i światło. Ten liść trzyma się już ponad tydzień i nic się z nim nie dzieje poza tym, że jego końcówka lekko zżółkła. Będzie coś z takiego przypadku?

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie ma mozliwosci rozmnozenia kapturnicy z liscia, probowałem wielokorotnie, moj kolega tez, wszystkie próby skonczyły sie tak samo - wywaleniem uschnietego liscia do kosza

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo ciekawe, że komuś udało się rozmnożyć Sarracenię z liścia. Tylko chciałbym wiedzieć jak ten liść wyglądał, czy był z jakimś fragmentem kłącza, czy po prostu sam listek. Ja próbowałem wielokrotnie. Najdłużej jeden liść S. 'Mitchelliana' siedział w ziemi ponad rok. Puścił ślicznie korzonki, miał ich całą masę, ale po tym roku po prostu padł. Nie chciał się zwyczajnie wytworzyć nowy stożek wzrostu, ale korzenie wyszły. Być może gdyby był nawet najmniejszy fragment pędu (czyli łodygi), to by się nowy stożek wzrostu wytworzył. Nie wiem, moim zdaniem prawdopodobieństwo sukcesu -> 0.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozmnożyłem flave z młodego liścia, ok. 7 cm, wydaje mi się, że był on z fragmentem kłącza. Nie trwało to zbyt długo i po ponad miesiącu były już dwa nowe, małe liście takk

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.