Twargor Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Witam. Mam problem W sklepie kupiłem tą kapturnice i odpadł od niej 1 liść (bez kłącza) zanurzyłem go w ukorzeniaczu i posadziłem w torfie z piaskiem, ma dobrą wilgotność i światło. Ten liść trzyma się już ponad tydzień i nic się z nim nie dzieje poza tym, że jego końcówka lekko zżółkła. Będzie coś z takiego przypadku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 nie, nie ma mozliwosci rozmnozenia kapturnicy z liscia, probowałem wielokorotnie, moj kolega tez, wszystkie próby skonczyły sie tak samo - wywaleniem uschnietego liscia do kosza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Ja rok temu z jednego liścia rozmnozyłem flave więc ja bym nie wyrzucał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 To bardzo ciekawe, że komuś udało się rozmnożyć Sarracenię z liścia. Tylko chciałbym wiedzieć jak ten liść wyglądał, czy był z jakimś fragmentem kłącza, czy po prostu sam listek. Ja próbowałem wielokrotnie. Najdłużej jeden liść S. 'Mitchelliana' siedział w ziemi ponad rok. Puścił ślicznie korzonki, miał ich całą masę, ale po tym roku po prostu padł. Nie chciał się zwyczajnie wytworzyć nowy stożek wzrostu, ale korzenie wyszły. Być może gdyby był nawet najmniejszy fragment pędu (czyli łodygi), to by się nowy stożek wzrostu wytworzył. Nie wiem, moim zdaniem prawdopodobieństwo sukcesu -> 0. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 moje liście (bez fragmentów kłącza) są w ziemi już ponad pół roku i powoli zaczynają usychać, raczej nic z tego nie będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Ja rozmnożyłem flave z młodego liścia, ok. 7 cm, wydaje mi się, że był on z fragmentem kłącza. Nie trwało to zbyt długo i po ponad miesiącu były już dwa nowe, małe liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Lipca 2008 Autor Share Napisano 9 Lipca 2008 Problem w tym że ja nie mam kłącza ale liść jest urwany jakby z kawałkiem "ładygi" czyli do końca i jeszcze dalej. Jeżeli ta roślina wypuściła korzenie to może pojawi się jakiś nowy odrost? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Lipca 2008 Autor Share Napisano 9 Lipca 2008 Mam zdjęcia tego liścia. Już trochę zaczyna przysychać. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab8f526d90b2be54.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9719e34743d0ad42.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi